Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk gränshandel ger köpcenterboom i inlandet

Publicerat söndag 3 juni 2012 kl 04.00
"Det kan vara lite riskfyllt"
(1:59 min)
1 av 3
Siv Löken och Linda Os handlar i Töcksfors shoppingcentrum. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
2 av 3
Marita Närtell, näringslivssekreterare i Årjäng. Foto: Elisabeth Cederblad/SR.
3 av 3
Handelsparken i Töcksfors. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Gränshandeln växer så det knakar i Värmland och Norra Bohuslän. Just nu pågår utbyggnad av köpcentren i Nordby, Töcksfors och Charlottenberg.

I Töcksfors invigdes nyligen ett helt nytt handelsområde och planen är att att 50 000 kvadratmeter ska bli över 100 000.

Så gott som alla varor är billigare i Sverige än i Norge, säger Linda Os från norska Hoböl som handlar i Töcksfors.

– Blöjor är billigare i Norge. Men babymaten är mycket billigare i Sverige och det finns ett mycket, mycket större urval, konstaterar hon.

En halvmil från den norska gränsen ligger Töcksfors, en liten ort med 1 150 invånare. Inne i samhället finns en konsumbutik och några lunchställen, men det som satt orten på kartan är gränshandeln.

– Vi är ju en gränskommun så det har alltid funnits gränshandel även om man går tillbaka 20, 30, 40 år. Men under en period så var det svenskar som åkte till Norge och handlade och så är det inte i dag. Nu är det norrmän som kommer hit och handlar i en väldigt stor utsträckning, säger Marita Närtell, näringslivsutvecklare i Årjängs kommun.

I dag finns två stora köpcenter i Töcksfors med sammanlagt 50 000 kvadratmeter – det nyaste är Handelspark Töcksfors som ligger vid den västra infarten och invigdes i påskas och det andra ligger i andra änden av samhället. Där är grävskopor i full färd med att bereda marken för nya affärslokaler, och det finns planer på att fördubbla den totala handelsytan i Töcksfors

För mycket av det goda kan det bli, anser Ann-Marie Elofsson som bor i Töcksfors.

– Det kan vara lite riskfyllt också, att det blir för mycket affärer. Hoppas att norrmännen kommer då och handlar, säger hon.

Töcksfors, Charlottenberg och Strömstad står för över 80 procent av den norska gränshandeln och den totala omsättningen har ökat stadigt med åren. 2004 handlade norrmännen för sju miljarder norska kronor, 2011 var siffran nästan 11 miljarder.

För alla tre orterna gäller att det byggs och planeras för ännu mer handel, helt inrikttat på den norska marknaden. I norra Bohuslän utökar Nordby köpcentrum och ett helt nytt handelsområde planeras i Skee. I Charlottenberg pågår en utbyggnad som invigs i nästa vecka och tillstånd finns för fler affärer.

Siv Löken från Mysen tror inte att den norska köplusten kommer att avta.

– Så länge priserna här är lägre än i Norge så kommer vi alltid att komma hit och handla. Så enkelt är det faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".