I den bråkdel av äldreboenden som man besökte förra året så hittade Socialstyrelsen brister i tre av fyra verksamheter. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Bråkdel av all verksamhet inom vården granskas

Brister funna på tre av fyra verksamheter inom äldrevården
2:27 min

Varje år gör Socialstyrelsen inspektioner på ett urval av de 22 000 verksamheter som de har tillsyn över. Men förra året inspekterade man bara några få procent av landets alla sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden och ärenden inom socialtjänsten.

Äldrevården är ett område där Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, ser ett stort behov av fler inspektioner.

– När man nu vet att det är så mycket brister, där de har hittat brister när man har granskat, då borde man ju intensifiera tillsynen, säger Hjulström.

Socialstyrelsen är ansvarig för tillsynen på över 22 000 verksamheter som till exempel hela landets sjukhus, vårdcentraler, lex Sarah-fall, äldrevård, samt alla enskilda klagomål på socialtjänsten och på vården.

Men enligt den senaste tillsynsrapporten så gjorde man endast 868 inspektioner på olika vårdinstitutioner med undantag av hem för barn och unga som har en annan kvot.

Det betyder att endast fyra procent av alla verksamheter inom vården blev granskade av Socialstyrelsen.

– Jag tycker att det är viktigt att hålla fast vid principen att det är landstingen och kommunerna som är ansvariga för att bedriva en god och säker vård, säger Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, och fortsätter:

– Jag tror inte att vi ska ha ett system där tillsynen ska vara garanten för god hälso- och sjukvård och god omsorg i landet.

I Socialstyrelsens tillsynsansvar ingår kring 3 000 äldreboenden. På de 170 äldreboenden som man besökte förra året så hittade Socialstyrelsen brister i tre av fyra verksamheter.

– Det är ju ett dåligt betyg får man väl lov att säga till de som är ansvariga för verksamheterna, för kommunerna. De måste verkligen ta till sig det här och jobba bort de här bristerna som finns, säger Sunesson.

Men vad gör ni som tillsynsmyndighet för att det ska fungera?

– Vi åker ut och granskar och om vi hittar några brister ställer vi krav på åtgärder. Vi återför också den informationen till dem som vi har inspekterat, säger han.

Elisabet Wrahme är verksamhetschef på Lisebergs äldreboende strax utanför Stockholm och hon ser positivt på tillsynen, men skulle vilja se en tätare kontakt med Socialstyrelsen.

– Jag ser det som ett samverkan att de kan stödja oss i att förbättra oss, säger Wrahme.

Tycker du att de gör det?

– Ja, de är väl lite upptagna sådär, men ja, ringer man Socialstyrelsen, så absolut.

Men de ringer inte er?

– Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".