Foto: Pär Olsson/Scanpix

Rot-avdragen ökar och används i hela landet

2:05 min

Det populära rot-avdraget för ombyggnad och reparation fortsätter att användas friskt i hela landet. Bostadsägare gör avdrag för drygt 13 miljarder årligen, en stabilt hög nivå, som ändå fortsätter att öka lite grand i år, enligt Skatteverket.

Men det blir också vanligare att det tummas på reglerna, varnar Pia Blanck Thörnroos, Skatteverkets rättsliga expert.

– Det är något som man lättare glömmer bort ju längre den här skattereduktionen har funnits, att man blir mer och mer beredd att tumma på det och att kalla en väldigt stor del av entreprenaden för arbete, och där tror jag att vi kan få problem om man får se den utvecklingen fortsätta.

– Det är viktigt att komma i håg att det är bara skattereduktion för arbete och ingenting annat och där ser väl vi en viss utveckling, att man tummar lite på reglerna.

Närmare 60 procent av Sveriges vuxna befolkning äger sin bostad eller sitt fritidshus och har möjlighet att anlita hantverkare och göra rot-avdrag för det. Något som runt 15 procent av dessa personer också gör under året.

Med hjälp av siffror som Statistiska Centralbyrån tagit fram för Sveriges Radio, ser man även på postnummernivå att användandet av rot-avdraget 2010 är relativt brett, andelen som nyttjar det är högst i välmående stadsnära områden, men i stort handlar det inte enbart om de rikaste.

Och i Kalmar län till exempel har det använts i princip överallt där det finns villor.

– Det är nästan varje vecka som det är hantverksbilar här på gatan, och vi har använt det också. Ett nytt badrum och tvättstuga har vi nu, säger Jonny Pettersson som bor i Emmaboda.

Har ni gjort lika mycket som ni hade gjort även om ni inte hade fått skattereducering, tror du?

– Man hade kanske hållit i pengarna på ett annat då.

Bilden är att skattereduktionen tagit bort en hel del svartjobb på byggsidan och gjort de vita. Men med utbredda vanor uppstår även risken för ovanor, som att dra av mer än för själva arbetsinsatsen, vilket Pia Blanck Thörnroos vid Skatteverket tror har blivit vanligare.

– De flesta affärstransaktioner är fullständigt normala, men vi kan se en tendens inom vissa områden att det finns en vilja att kalla mer saker för arbete som egentligen inte varit arbete. Och det kan ju bli ett problem för skattereduktionen om den utvecklingen fortsätter.

Förra året anmälde Skatteverket 158 brott i samband med rotavdrag.

– Det är ganska viktigt som person att veta det här. Det kanske kommer en hantverkare och säger att "nej men du vet att du kan få så här stor skattereduktion, vi räknar lite så här", men som privatperson har man alltid det yttersta ansvaret till sin inkomstdeklaration.

– Och det är viktigt att komma ihåg för när man skrivit under den så har man också godkänt den här skattereduktionen, och då kan man bli återbetalningsskyldig och det kan bli skattetillägg, säger Pia Blanck Thörnroos.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista