En anhängare bär en t-shirt och en plansch med stödord för och bild på Abdulhadi al-Khawaja. Foto: Hasan Jamali/Scanpix.

Avbryter hungerstrejk efter 109 dygn

Den dansk-bahrainske människorättsaktivisten Abdulhadi al-Khawaja har i kväll avbrutit sin hungerstrejk, efter 109 dygn.

al-Khawaja var en av de ledande aktivisterna under det främst shiamuslimska demokratiupproret mot den sunnitiska monarkin förra året.

Han dömdes till livstids fängelse för sin roll i demonstrationerna.

Enligt al-Khawajas hustru avbröt han sin hungerstrejk eftersom han anser att han lyckats få uppmärksamhet i frågan om fängslade aktivister i Bahrain.

Samtidigt kom också uppgifter om att en välkänd människorättsaktivist släppts ur häkte i Bahrain mot borgen, uppger dennes advokat.

Aktivisten Nabil Rajab har ålagts reseförbud och är beordrad att infinna sig för nya rättegångsförhandlingar mot honom i mitten av juni.

Rajab greps anklagad för att bland annat ha förolämpat landets säkerhetsstyrkor på Twitter, och för att ha deltagit i olagliga demonstrationer.

Tidigare har två personer, varav den ene är den hungerstrejkande dansk-bahrainiern Abdulhadi al-Khawaja samt en svensk-bahrainier, dömts till livstids fängelse för regimkritiska aktiviteter i Bahrain.

De dömdes av en militärdomstol och deras ärenden håller på att omprövas av en civil domstol.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".