Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix

Omfattande dataspionage upptäckt

1:08 min

FN-organet ITU, med ansvar för att hjälpa medlemsländer att säkra sina nationella infrastruktrer, planerar att utfärda en sträng varning om risken för Flame-viruset som nyligen upptäcktes i Iran och andra delar av Mellanöstern.

– Det är den allvarligaste varningen vi någonsin lagt ut, säger Marco Obiso, IT-säkerhetssamordnare för FN-organet ITU, Internationella teleunionen, till Reuters.

ITU varnar för att Flame-viruset är ett farligt spionageverktyg, som skulle kunna användas för att attackera kritisk infrastruktur.

I går blev det känt att ryska nätsäkerhetsexperter avslöjat en omfattande och komplicerad cyberattack, som under flera år samlat in stora mängder känslig information från privatpersoner, företag och regeringar i flera länder, mestadels i Mellanöstern.

Sabotageprogrammet kallas för Flame och beskrivs som ett av de mest komplexa hoten som hittills har upptäckts. Det ryska datasäkerhetsföretaget Kasperskilaboratoriet säger till BBC att viruset härjat sedan 2010.

Det orsakar inte fysisk skada på datorerna som utsätts utan verkar främst genom sin förmåga att samla in stora mängder känslig information. Enligt Vitalij Kamluk, laboratoriets chefsexpert, har över 600 attacker utförts, mot enskilda personer, företag, universitet och regeringar.

Iran verkar vara huvudmålet för Flame, skriver AFP, och Irans nationella organisation för datorsäkerhet har slagit larm om att viruset nyligen orsakat stora förluster av information.

Förutom Iran ska även Israel, Sudan, Syrien, Libanon, Saudiarabien och Egypten ha utsatts för sabotageprogrammet. Enligt Kasperskilaboratoriet är det utfört på ett sätt som talar för att det är en stat, snarare än enskilda hackare som ligger bakom attackerna.

Andra beskriver Flame som en industriell dammsugare för känslig information. I april i år rapporterade iranska myndigheter att de utreder en misstänkt cyberattack som ska ha riktats mot landets oljeindustri.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista