Anders Thornberg, tillförordnad Säpochef, åklagare Agneta Hilding Qvarnström och dåvarande Säpo-chefen Anders Danielsson i samband med utredningen av terroristbrottet i Stockholm i december 2010. Foto. Claudio Bresciani/Scanpix.

Säpo prioriterar kontraterrorism

Säkerhetspolisen Säpo har de senaste tio åren fått fördubblade anslag av regeringen, och har i år en totalbudget på 1,1 miljarder kronor. Det visar Säpo:s årsrapport för 2011, somtagit del av.

En allt större andel av Säpo:s budget läggs på insatser mot terrorism.

Säpos enhet för kontraterrorism får i dag 29 procent av budgeten jämfört med 18 procent för tio år sedan.

Enheten för personskydd, med 130 livvakter, tar 42 procent av anslagen jämfört med 24 procent 2001.

Efter attentaten i USA den 11 september 2001, och efter mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003 har Säpo varit en av regeringen prioriterad myndighet.

– Att motverka terrorattentat i Sverige och andra länder fortsätter att ha högsta prioritet", skriver tillförordnade Säpochefen Anders Thornberg i årsrapporten.

Där beskrivs också hur man avslöjade den exakta rutten för Taimour Abdulwahabs bilfärd från Tranås till Stockholm före hans självmordsattentatet i december 2010.

Man lyckades få fram information ur den GPS som satt i Abdulwahabs sprängda och utbrända bil.

Säpos IT-experter kunde visa att han kört vilse utanför Stockholm och att han ett tag var på väg till centrala Norrtälje eftersom han råkade knappa in Drottninggatan i Norrtälje som slutdestination.

Fler än 15 länder bedriver i dag systematisk underrättelseverksamhet i och mot Sverige eller svenska mål utomlands, skriver vidare Säpo i sin rapport.

Syftet är att på olaglig väg kunna samla in känslig information om bland annat svensk politik, ekonomi, teknik och försvar.

Det förekommer även att statliga aktörer försöker påverka svensk politik eller köpa upp svenska företag för att få tillgång till information eller teknologi.  

En typ av underrättelseverksamhet riktas mot oppositionella och regimkritiker i exil som vistas i Sverige.  

Enligt Säpos rapport finns det ett antal personer som misstänks stödja och finansiera terrorbrott i andra länder från Sverige.

Det handlar främst om aktörer som är motiverade av "vålds-bejakande islamistisk extremism" och som stödjer terrorbrott i konfliktområden som Irak, Afghanistan och Somalia. 

Flera personer har också rest från Sverige till oroliga områden för att där delta i träningsläger kopplade till terrorism och olagliga våldshandlingar, skriver Säpo.  

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".