Anders Behring Breivik och hans försvarsadvokater. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.

I dag ska Breiviks vänner vittna

1:45 min

I dag går rättegången mot Anders Behring Breivik in i en helt ny fas när Breiviks vänner ska vittna. Det är viktiga vittnesmål för rättegången säger John Hestnes från den Nationella stödgruppen för 22 juli

– Det blir intressant att höra de så kallade vännerna som han har, goda vänner, som han säger att han har. Om de har samma uppfattning som Breivik själv har, bland annat att han skulle vara tillräknelig, säger John Hestnes.

Har Breiviks vänner samma bild av honom som han själv har? Det är en av frågorna inför dagens vittnesmål.

För första gången är det inte Breiviks egna ord, eller handlingar, som ska ge en bild av vem gärningsmannen bakom terrorattackerna är.

Nu handlar det om han haft ett någorlunda vanligt socialt liv och hur vännerna uppfattat hans avskärmning inför terrordåden.

Till exempel det år som Breivik avskärmade sig och spelade bland annat World of Warcraft.

Det är tre manliga vänner och en kvinnlig tidigare bekant som ska vittna. Samtliga har begärt att Breivik ska lämna rättssalen under deras vittnesmål.

Åklagarsidan har också velat få Breiviks mamma att vittna, men som nära anhörig har hon rätt att avstå, något som hon också har valt att göra.

Däremot är det möjligt att polisförhöret med henne blir uppläst i rätten i dag.

Det viktigaste av allt just nu för Breivik är att bli klassad som tillräknelig och därmed kunna dömas till fängelse. Helt klart är att vännernas vittnesmål kommer att ha en stor betydelse, säger John Hestnes från Nationella Stödgruppen.

– Alla fakta är intressanta, men vi får inte glömma att han är en massmördare och det är därför han är åtalad påpekar John Hestnes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista