Reaktioner efter S-uttalande om vapenexport

Svenska Freds: Svårt att veta vilken linje som gäller
2:15 min

Om Socialdemokraterna skulle få igenom linjen att vapen för strid inte får säljas till diktaturer skulle det innebära en förändring av svensk krigsmaterielexport, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri. Även om utrustning som är ett allvarligt hot mot oppositionen ändå skulle kunna exporteras till den typen av länder.

– Jag tror att det här skulle vara en tydlig signal som Sverige skulle kunna ge för det finns inte många länder som har så tydliga regler att man inte sälja till auktoritära regimer. Jag tror att Sverige skulle vara det enda landet som skulle ha det, säger Pieter Wezeman.

Det var i Ekots lördagsintervju som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg lämnade det här beskedet:

– Jag tycker inte att en framtida lagstiftning ska möjliggöra att man exporterar vapen för strid till diktaturer, sa Mikael Damberg.

Vapen, eller krigsmateriel, för strid är enligt lagen i princip utrustning som är förstörelsebringande, som k-pistar, robotar och krigsflygplan med tillhörande kulor och bomber som kan döda och förstöra.

Det är den typen av krigsmateriel som Damberg nu vill stoppa. Men till det finns också övriga krigsmateriel som ska få fortsätta säljas som övervakningsutrustning, stativ till k-pistar dragfordon till kanoner och övningsutrustning.

Tittar man på de diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter som Sverige exporterar mest till, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Pakistan, så skulle den absolut största delen av exporten få fortsätta, med Dambergs linje.

Men att få fortsätta sälja svenska övervakningssystem som Erieye till diktaturer vore mycket diskutabelt enligt Pieter Wezeman som får medhåll av Anna Ek, ordförande för Svenska Freds och skiljedomsföreningen.

– Övervakningsutrustning i händerna på diktaturer förvandlas lätt till dödliga vapen som riktas mot befolkningen och inte minst mot den politiska oppositionen i länderna, säger Anna Ek.

Ekot har tidigare berättat om planerna på att FOI skulle vara konsult vid bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien. Med Dambergs linje så är Pieter Wezeman mycket tveksam till om det skulle vara tillåtet då inte vapnen som fabriken skulle kunna producera inte skulle få säljas från Sverige.

– Det skulle vara väldigt svårt att argumentera för att man kan sälja teknologi för att tillverka, men inte systemet i sig. Det skulle vara väldigt konstigt, säger Pieter Wezeman.

Anna Ek efterlyser nu definitivt besked av Socialdemokraterna om det är Dambergs förbud mot export av vapen för strid som gäller. Partiets sidoförbund verkar vilja stoppa all krigsmaterielexport med partiledaren Stefan Löfven låtit som han knappt vill ändra något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".