Det lutar åt ett irländskt ja till EU:s finanspakt

Med bara två dagar kvar till folkomröstningen i Irland om EU:s finanspakt står fortfarande den irländska ekonomin och stampar. Och svallvågorna från krisen i södra Europa drabbar även irländarna.

David Brannagan företagare från Dublin tänker rösta som de flesta andra irländarna på torsdag, i alla fall om man ska tro dom senaste opinionsundersökningarna här. Han tänker rösta ja till EU:s finanspakt.

– Alla de stora multinationella jättarna finns här i dag och jag är orolig vad som händer med deras investeringar om det blir ett nej säger David Brannagan.

Men Irlands ekonomi går just nu på knäna. Det ambitiösa återbetalningsprogrammet av det senaste räddningspaketet har visserligen berömts av Bryssel och ekonomiska bedömare men lett till nedskärningar och fått många irländare att tröttna på åtstramningspolitiken.

Samtidigt har den ekonomiska återhämtningen uteblivit. Landet är åter i recession. Det ser man inte minst på den affärsgata där jag möter David Brannagan. Många butikslokaler står öde och rutorna är igenbommade.

Man räknar med att 50 000 jobb försvunnit inom handeln på Irland de senaste åren. Oron i Grekland har dessutom lett till att de irändska statsobligationerna precis som Spaniens och Portugals nu handlas med en ränta på över sju procent vilket i längden inte är hållbart för den ömtåliga irländska ekonomin. Men David Brannagan hoppas på EU och att ett ja ger möjligheter till nya stödåtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista