Den åtalade fick följa vittnesmålen från ett angränsande rum. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Breiviks bästa vän vittnar i rätten

När Anders Behring Breiviks vänner i dag skulle vittna krävde de att den åtalade skulle lämna rättssalen. Det första vittnet var Breiviks bästa vän under delar av skolåren och beskrev den åtalade som smart, snäll och trevlig men speciell.

Den åtalade fick följa vittnesmålen från ett angränsande rum, övervakad av två rättspsykiatriker. Vittnena har också bett om att få förbli anonyma i medierapporteringen och vill inte svara på frågor eller uttala sig utanför rätten.

Dagens första vittne, en av Breiviks barndomsvänner, berättade hur han lärde känna den åtalade i elvaårsåldern. De satt bredvid varandra i skolan, var ofta hemma hos varandra och spelade basket och dataspel tillsammans.

Vännen beskrev Breivik som ett barn som passade in och inte utmärkte sig särskilt under deras tidiga skolår.

Enligt Ekots reporter på plats i Oslo tingsrätt är rättspsykiatrikerna ovanligt aktiva. Normalt finns fyra psykiatriker på plats i rättssalen men två av dessa har följt med Breivik in i ett angränsande rum för att kunna följa hans reaktioner under förhören.

Vittnet berättade att Breivik under gymnasieåldern blev mer intresserad av att tjäna pengar men att de fortsatt hade nära kontakt.

När åklagaren bad om en beskrivning av Breiviks personlighet svarade vittnet att han uppfattade den nu åtalade massmördaren som smart, snäll och trevlig men också som lite av kompisgängets outsider.

Anders Behring Breivik visade stort intresse för sitt eget utseende, han var intresserad av kläder, använde puder och opererade näsan. Enligt vännen gjordes näsoperationen för att Breivik vill se mer ”arisk” ut.

Barndomsvännen menade under förhöret att han inte mindes den åtalade som en våldsam person och han hade heller inte några minnen av det skulle ha förekommit rasistiska yttringar.

Mellan 2003 och 2008 bodde vännen utomlands och när han återvände till Norge var den åtalade svår att få kontakt med.

Vännen berättade att han fick veta att Breivik spenderade all sin tid med att spela World of Warcraft och att han knappt lämnade pojkrummet hemma hos sin mamma.

Sammanlagt fyra vittnen väntas i dag berätta om sin relation till Breivik, det är tre manliga vänner och en kvinnlig bekant. Även den åtalades mamma har kallats men har valt att avstå vilket hon som närstående har rätt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista