Breivik ska ha opererat näsan för att se mer arisk ut. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix.

Vännerna trodde att Breivik var deprimerad

När Breiviks närmsta vänner i dag vittnade berättade de om hur Breivik med åren förändrades och isolerade sig allt mer. En av hans vänner trodde att det berodde på att den åtalade var deprimerad eller homosexuell.

Först ut bland dagens vittnen var den åtalades bästa vän under skolåren. Han beskrev Breivik som smart och snäll men speciell.

Bland annat berättade han att den åtalade var väldigt intresserad av sitt utseende. Han använde puder och opererade näsan, enligt vännen för att se mer arisk ut.

Även dagens andra vittne pratade om Breiviks utseendefixering och berättade att den åtalade beskrev sig själv som "metrosexuell".

– David Beckham var det på den tiden. Det var begreppet han (Breivik) använde, berättade vännen.

Breivik själv fick inte sitta med i rättssalen under vännernas förhör utan följde deras vittnesmål från ett närliggande rum i sällskap av advokater och rättspsykiatriker.

Målsägandebiträdet Siv Hallgren hoppades att vännernas vittnesmål skulle ge rätten en tydligare bild av den åtalade.

– Jag tänker att de kan ge ytterligare förklaringar till hur han har varit tidigare och de senaste åren, säger Siv Hallgren till NRK.

Dagens andra vittne har känt den åtalade sedan 1995 och inledde sitt vittnesmål med att beskriva Breivik som driftig, noggrann, fokuserad och möjligen lite självcentrerad.

Mellan 2001 och 2003 bodde vännen tillsammans med den åtalade och flera andra personer i ett kollektiv. Under den här tiden började Breivik isolera sig alltmer, han ägnade den mesta tiden åt att spela dataspel och flyttade senare hem till sin mamma.

Vännen trodde att Breivik hamnat i en djup depression eller att han var homosexuell och inte vill visa detta för någon.

Breivik blev alltmer svårtillgänglig och ovillig att lämna pojkrummet. På sin 30-årsdag vägrade han komma ut ur sitt rum trots att vännerna kom på besök.

– Jag minns att vi inte hade hört av honom eller lyckats få kontakt på ett och ett halvt år. Hans bäste vän hade tagit det ganska hårt. Då beslöt vi att åka hem till honom. Men det var hans mamma som öppnade. Hon berättade att Anders sagt att han inte ville tala med någon trots att det var hans födelsedag och att han inte tänkte komma ut ur sitt rum, berättar vittnet.

Med tiden blev Breivik alltmera politiskt intresserad. Ord som "multikulturalism" och socialdarwinism används ofta av Breivik som också blev rasande när vännerna försökte argumentera mot honom.

Han hade, enligt vittnet, ingen förståelse för att det kunde finnas andra uppfattningar än hans egen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista