Foto: Adrian Dennis/Scanpix.

Mobilt bredband växer så det knakar

1:06 min

Mobilt bredband fortsätter att växa snabbt. Förra året fick Sverige två miljoner nya bredbands-abonnemang, enligt Post och Telestyrelsens, PTS, årliga rapport. Det är en ökning med 66 procent.

Antalet bredbandsabonnemang ökade till drygt 5,1 miljoner.

Totalt fanns det vid årsskiftet 8,2 miljoner fasta och mobila bredbandsabonnemang. Både det fasta och mobila bredbandet ökar, men den stora ökningen gäller det mobila och PTS talar om ett skifte från fast till mobilt bredband.

Det här hänger naturligvis samman med den snabba övergången till smarta telefoner, telefoner som mer eller mindre fungerar som en liten bärbar dator.

I den årliga rapporten konstaterar PTS att efterfrågan på allt högre hastighet i näten som väntat också ökar. I det fasta nätet blir fiberkablarna allt vanligare i hemmen.

Under 2011 var det mer än 535 000 abonnenter som i sitt fasta nät hade en överföringshastighet på 100 megabit per sekund eller mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista