Dålig information om risk till kvinnor med cancer

2:06 min

Kvinnor som ska behandlas mot cancer informeras mer sällan än män om att behandlingen kan leda till sterilitet, visar en undersökning gjord av Karolinska institutet och Uppsala universitet. Nu ska en arbetsgrupp på Sveriges Kommuner och Landsting arbeta fram tydliga riktlinjer till vårdgivare i hela landet.

Merparten av unga vuxna kvinnliga cancerpatienter informeras inte om att behandlingen kan leda till att de aldrig kommer kunna få barn.

Det visar en enkät gjord av Karolinska institutet och Uppsala universitet bland nära 500 patienter, skriver Upsala Nya Tidning i dag.

Undersökningen visar att färre än hälften av de unga kvinnorna informerades om riskerna med behandlingen och bara ett par procent av dem fick hjälp för att bevara fruktsamheten.

Däremot informerades åtta av tio unga män och två av tre män fick hjälp för att kunna få barn i framtiden.

Anledningen till det här, tror Ulrik Kvist på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, som leder arbetet med att ta fram nya riktlinjer, är att tekniken för att bevara äggceller utanför kroppen under lång tid varit betydligt svårare än det varit att frysa männens spermier.

Arbetsgruppen som nu ska ta fram nya riktlinjer till vårdgivare i hela landet sätter sig just i dag tisdag för att diskutera hur det hela ska se ut.

Sedan planeras fler möten under året, och riktlinjerna kommer också kopplas till utbildning för vårdpersonal och informationsmaterial som kan delas ut till patienter.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista