Under tisdagen har flera av den åtalades närmsta vänner vittnat. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Vännen gav Breivik 10 000 för diamantköp

När Anders Behring Breiviks vänner i dag vittnade berättade en av dem att han gav Breivik 10 000 norska kronor för diamantköp i Liberia.

Under tisdagen har flera av den åtalades närmsta vänner vittnat. Dagens tredje vittne fick bland annat frågor om den resa Breivik ska ha gjort till Liberia 2002.

Den åtalade har själv hävdat att syftet med resan var att träffa en serbisk krigsförbrytare men till vännen ska han ha sagt att han reste till Liberia för att köpa diamanter.

Vännen ska ha gått in med 10 000 norska kronor som Breivik skulle investera i diamantaffären men affären gick om intet.

Breiviks försvarare ställde flera frågor till vännen om Breiviks liv på gården han hade köpt. Vännen beskrev den åtalades beteende under våren 2011 som normalt, det enda han upplevde som märkligt var den åtalades prat om spindlar.

– Han sa att han hade sett många spindlar på gården. Han har sedan barndomen varit rädd för spindlar och tyckt att de är äckliga, berättade vännen.

Under den här perioden ska Breiviks språk ha förändrats, vännen berättade att den åtalades ofta använde uttryck som multikulturalism och kulturkonservativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista