Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Svenska hushåll ser ljusare på ekonomin

Men byggsektorns förväntningar minskar
0:58 min

De svenska hushållens förväntningar på ekonomin har stadigt ökat under året. Samtidigt som de vågar låna allt mer, lunkar svensk ekonomi på stabilt. Det visar rapporter från Konjunkturinstitutet och Riksbankens finansmarknadsstatistik från SCB.

De svenska företagens och hushållens förväntningar på ekonomin har varit stabila den senaste månaden, vilket tyder på måttlig tillväxt i svensk ekonomi. Tillväxten rullar sakta på, enligt Konjunkturinstitutet som i dag presenterade sin barometerindikator.

Byggsektorns förväntningar har minskat ordentligt den senaste månaden, framförallt bland husbyggarna. Men de svenska hushållen ser däremot ljusare på ekonomin, hushållens förväntningar har hittills stadigt ökat under 2012.

Det här kan även avläsas i den nya finansmarknadsstatistiken som visar att hushållen fortfarande vågar låna allt mer.

Hushållens lån ökade i april med 123 miljarder kronor jämfört med motsvarande månad föregående år, vilket till allra största del gäller bostadslån.

Men själva belåningstakten minskar. Under samma period förra året var tillväxttakten av hushållens belåning nästan dubbelt så hög.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".