Den åtalade serieskytten Peter Mangs under den första rättegångsdagen i Malmö tingsrätt. Illustration: Lotta Jarlsdotter/Scanpix.

Mangs hävdar att han kartlagt hundra personer

1:57 min

När rättegången mot den misstänkte seriemördaren, Peter Mangs, fortsatte i säkerhetssalen i Malmö i dag handlade det om två av de tolv mordförsök han är misstänkt för. Det handlade också om hur han kartlagt bland andra personer han trott var kriminella och kartläggning av journalister och advokater.

En av dem som blivit både kartlagd och beskjuten vittnade i dag.

– Det var bara skräck.

Patronhylsorna som hittade utanför de lägenheter som besköts kommer, enligt Statens kriminaltekniska laboratoriums analys, med den högsta graden av säkerhet från Peter Mangs pistol av märket Glock 19. Här finns alltså tung teknisk bevisning, men Peter Mangs verkar mer och mer ointresserad, vilket chefsrådman Lennart Strinäs påpekade.

– Så skall vi höra Peter Mangs… Om Peter lägger ifrån sig boken ett tag.

Peter Mangs har också enligt ett besvärande dokument som hittades i hans Iphone kartlagt de personer som bott på de adresser som blev beskjutna. I dag hävdade han att han kartlagt upp emot hundra personer, bland annat för veta var de bor.

– Jag ville kolla upp det angående journalister, politiker och kriminella.

Hittills är klarlagt att flera av de personer som blivit beskjutna eller skjutna också är kartlagda av Peter Mangs, som med hans egna ord bedrivit en mycket omfattande informationsinhämtning, vilket förbryllade kammaråklagare Håkan Larsson.

– Men Peter du samlar en massa information, men sedan när du får frågor om kartläggningen så kommer du aldrig ihåg något?

– Då var det av intresse, sedan är det inte av intresse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista