Chatt med Margita Boström om Nordkorea

Ekots Margita Boström har besökt Nordkorea, och sett miljöer som få västerlänska reportrar tidigare har fått tillgång till. Hon har åkt tunnelbanan, som tvärtemot vad som sagts faktiskt har fler än två stationer, mött människor, sett blomstrande gatuliv och hur det går till när barn lär sig älska landets ledare.

Moderator/Admin: Välkomna! Nu börjar vi chatten med Margita Boström om hennes resa till Nordkorea.

14:59, 30 maj 2012

<

Tjoffsan: Hur kommer det sig att du kunde rapportera från Nordkorea? Var du inbjuden av landet eller jobbade du dolt/undercover (som i en spionfilm)?

Margita Boström: Hejsan,
Jag var inbjuden som journalist och reste tillsammans med den socialdemokratiske riksdagsmannen Kent Härstedt. Det var bara han och jag. Ingen stor journalistresa alltså.

15:00, 30 maj 2012

Danne: Hej! Hur tog du dig in i Nordkorea? Trodde inte journalister släpptes in där?

Margita Boström: Hej,
Jag var inbjuden som journalist.Vanligtvis så släpps inte journalister in men jag hade turen och fick följa med när Kent Härstedt åkte dit.

15:01, 30 maj 2012

Håkan Jedemark: Hej Margita ! Har just läst Barbara Demicks bok om vardagslivet i NordKorea Hur är matsituationen idag för vanligt folk ? Känner det NK folket till att i SydKorea lever man mycket gott och har i princip obegränsade tillgångar av mat o lyx ? Vad exporterar NK - de får ju trots allt in en del lyxartiklar o mat för priviligerade..? Hur får de in "västvaluta" ? Vad tror du om en återförening mellan de båda staterna ? Tack HåkanJedemark

Margita Boström: Hejsan Håkan,
Jag har också läst Demicks bok men måste säga att i Pyongyang så fanns det gott om mat. Både på restauranger och i affärerna. Men huvudstaden är ju en sak, landsbygden en annan. Men röda korset som jag träffade sa att det även skett förättringar på landsbygden. Varifrån alla lyxartikler kommer , det vet jag inte men uppenbart så fungerar inte sanktionerna. Eftersom det inte förekommit någon som helst kontakt mellan syd och nord korea sedan i augusti i fjol så tror jag att det är en mycket lång väg att gå inan det kan bli en återförening.

15:05, 30 maj 2012

Mikael: Hur ser livet ut för en vanlig Nordkorean i huvudstaden? Finns det biografer, restauranger, butiker och allt som vi är vana vid i t ex Stockholm?

Margita Boström:

Hejsan,
Vardagslivet är förvånadsvärt likt vårt. Jag såg pojkar som var på väg med fotbollen under armen till idrottsplan. Kära tonårspar som satt nere vid floden och pratade. jag själv var och spelade bowling en kväll. Så vid sidan av det hårt kontrollerade livet så finns det ett vardagsliv också.

15:07, 30 maj 2012

Lennart Ersgård: Efter fotbolls VM skrev svenska tidningar med stora rubriker att VM lagets ledare fått 14 års straffarbete på grund av förluserna. Tre veckor ’senare meddelar sydkoreanska nyhetbyrårer att tränaren ledde landets fotbollslag i de asiatiska fotbollsspelen. Så min fråga är finns det en demoniseringskampanj mot Nordkorea i västerländska medier där vilka uppgifter om landet tas som högsta sanning utan att man tar tillbaka sensationella uppgifter som denna uppgift om den nordkoreanske tränaren. Propaganda finns i Nordkorea men finns även propaganda mot landet?

Margita Boström: Hej Lennart,
En svår fråga att svara på, men jag känner att det är lite så som du beskriver det. Men om det är en demoniseringskampanj vill jag låta vara osagt. Jag tror att det mer beror på att så få journalister fått verka fritt i landet, det har då uppstått en massa myter om hur det är. Till exempel har en sådan myt varit att tunnelbanan endast består av två stationer som finns för att visa inför besökare. Jag åkte med i fem stationer och kunde se hur människor sprang för att hinna med i samma utsträckning som folk gör i Stockholms tunnelbana. Med en mer öppenhet så kommer nog en del av dessa myter att försvinna.

15:10, 30 maj 2012

Voila: Tack för dina intressanta reportage! Hur kom det sig att just du fick resa med Kent Härstedt?

Margita Boström:

Hej,
jag har vetat att han åkt dit med jämna mellanrum och har varit på honom om att få följa med i många år och till slut fick jag det. Det som blev extra lyckat var att även han upplevde att de hade släppt så mycket på bevakningen denna gång. Jag kunde till exempel gå ut och promenera ensam i över en timme. Om det beror på att dom släppt på bevakningen eller på att de ville visa honom en öppenhet, det är svårt att säga.

15:13, 30 maj 2012

Mrs Sawatsky: Kände du att du kunde fråga vad du ville i dina intervjuer eller kände du dig tvungen att hålla inne med vissa frågor?

Margita Boström: Hej,
jag kunde ställa vilka frågor jag ville, ibland fick jag ett svävande svar men ignen sa till mig att jag inte fick fråga det eller det.

15:14, 30 maj 2012

Mattias: Kan/vill/får vanliga människor "på gatan" prata fritt med en västerländsk journalist?

Margita Boström: Hej,
Svårt att svara på. Jag försökte intevjua några kunder i en grönsaksaffär, dom ville inte svara. Men när jag frågade människor i tunnelbanan så svarade dom.

15:15, 30 maj 2012

Olle Klarberg: Hej Margita! Läste någonstans att Kent Härstedt har besökt Nordkorea sju gånger? Hur kommer det sig och vad är det han gör under sina besök där?

Margita Boström: Han har tillsammans med andra politiker i världen tillhört en skara politiker som försökt lösa upp låsningar i till exempel sexpartsamtalen (de där man vill få Nordkorea att ge upp sitt kärnvapen). Jag upplevde att nordkoreanerna lyssnar på honom och han fick tillgång till många mycket högt uppsatta politiker.

15:17, 30 maj 2012

fluthedude: Fick du vara med Kent Härstedt när han träffade Nordkoreas politiker ?

Margita Boström: Jag var inte med i rummen under mötena men fick träffa dom och ibland även veta vad dom pratat om.

15:19, 30 maj 2012

Erik: Jag har hört att den generella synen på västerlänningar bland den vanliga befolkningen i Nordkorea har förändrats. Att den har gått från totalignorering eller föraktfulla blickar till ett lite trevligare bemötande av besökare från väst. Hur blev du bemött? Förstår givetvis att du inte fick tala med civilbefolkningen, men hur var känslan?

Margita Boström: Jag tror du är inne på helt rätt linje. Jag upplevde att många var intresserad av migsom västerlänning. Jag hade nog trott att många inte skulle våga närma sig mig, men det var tvärt om. Under en promenad så mötte jag ett helt gäng killar som var på väg från ishockeyträningen med sina hockeyrör i händerna. Dom skrattade och svarade att dom varit och tränat ishockey när jag hejade på dom.

15:21, 30 maj 2012

Margita Boström: Hejsan fredrik,
Hela Nordkoreas ideologi går ut på att man ska vara helt självförsörjande på allt, den så kallade Jucheideologin. Sverige importerar det mesta, det kan inte Norkdorea göra av flera skäl, juche är ett skäl. Ett annat är att dom inte har pengar att betala med. Tillexempel så är ju Nordkorea skyldig Sverige en ruskigt massa pengar sedan många svenska leveranser dit på 60 och 70-talet.
Dessutom har ju jordbruket haft en enorm brist på gödsel sedan Sydkorea stoppade dessa leveranser för ett antal år sedan. Så man har fått ut väldigt lite från sin jord.

15:25, 30 maj 2012

<

Trocke: Jag var under 2 veckor i Nordkorea för 5-6 år sedan för ett näringslivsuppdrag. Fick uppleva landet "innefrån" genom öppna diskussioner med folk från den nordkoreanska regimen. Bodde också, vad jag förstår, i "utlänningshotellet" , som du nämnt men fick också åka långt ut på landsbygden. Från hoteller såg vi antalet privata kiosker öka varje dag under perioden vi var där. Den bild du förmedlat var redan då sann med en inofficiell valutamarknad för euro. Vissa restauranger hade bara priser i euro och nordkoreanska företag gjorde sinsemellan upp affärer i euro och inte i den nationella valutan. Enligt uppgift fick högre statstjänstemän viss del av lönen i hårdvaluta. Och i Pyonyang fanns tre stora inofficiella marknader där allt såldes och köptes bl a nya datorer (dessa fick vi inte se). På platsen fanns särskilda växlingskontor där man inofficiellt kunde växla till sig hårdvaluta som var den enda valutan som accepterades på marknadena. Flygplanet från Peking fullständigt belamrat med importerade datorer.

Margita Boström: Det stämmer ju överens med den bild jag också fick. Tror att det "läcker" in ganska mycket från just Kina.

15:26, 30 maj 2012

Fredrik B: Fick du någon uppfattning om vad folk vet och har för åsikter om resten av världen?

Margita Boström: Dom vet nog väldigt lite om omvärlden, men det kan nog snabbt ändras för landet är inte längre helt stängt för information från utlandet.

15:27, 30 maj 2012

Hannes: Har du varit i Kina? Vad är skillnaden mellan Nordkorea och Kina?

Margita Boström: En enorm skilnad i Kina och Nordkorea. I Kina kan du i vardagslivet göra i princip vad du vill. De flesta kan resa utomlands. Men det är ju stängt om du vill verka rent politiskt för att förändra systemet. I Nordkorea så styrs ditt liv av kulten familjen Kim och det dom bestämmer. Men Kina har ju ändrat sig och det vi ju hoppas att även Nordkorea gör.

15:30, 30 maj 2012

Moderator/Admin:

Nu hinner vi tyvärr inte med fler av alla frågor som kommit in till Margita Boström. Tack alla som deltagit i chatten! I 17-timmen i Studio Ett i P1 i eftermiddag kan du höra ännu ett av Margitas reportage från Nordkorea.

15:30, 30 maj 2012

<

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista