Enligt vännerna var Breivik en god vän, lojal och social. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Vännerna beskriver Breivik som "vanlig"

1:25 min

I Oslo vittnade i dag Anders Behring Breiviks vänner. De gav en bild av en god, social, vän som förändrades radikalt av för mycket onlinespel.

Det är i grunden inget som skulle peka på att att han skulle vara otillräknelig säger Anders Giaever, rättskommentator på den norska tidningen VG.

– Han framställs som en relativt vanlig, ung, norsk man från Oslo som har varit ganska populär bland sina vänner. När han 2006 började dra sig tillbaka blev de bekymrade, säger Anders Giaever.

Enligt vännerna var Breivik en god vän, lojal och social. Lite egen, väldigt envis och fåfäng. 2006 flyttade han hem till sin mamma, isolerade sig och spelade onlinespel och var sedan var helt förändrad.

Det var som att han hade "tappat livsgnistan" sa en av vännerna. Samtidigt blev han mer radikal politiskt och kunde inte förstå att andra kunde tycka annorlunda.

Vännernas vittnesmål är viktiga av två skäl - dels för att ge en bredare bild av Breivik, något som är viktigt för bedömningen av tillräkneligheten, och dels för att åklagarsidan vill ifrågasätta en del av Breiviks manifest.

Till exempel skriver Breivik i sitt manifest att bråk med invandrare bidrog till hans radikalisering, i ett av bråken ska han ha brutit näsan och tvingats operera den. Men ingen av vännerna minns några bråk och säger att näsoperationen var rent kosmetisk eftersom han ville ha en mer arisk näsa.

Ingen av vännerna ville att Breivik skulle vara inne i salen under deras vittnesmål, men eftersom domaren ansåg att hans reaktioner på vittnesmålen var viktiga fick två av rättspsykiatrikerna sitta tillsammans med honom in i den angränsande salen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista