Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Fler entreprenörer gav ökning av arbetsskador

2:14 min

Förra året ökade antalet arbetsskador i landet för andra året i rad. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik som publicerades i dag. Förutom stränga vintrar kan längre kedjor av underentreprenörer ligga bakom.

Ett skäl till att arbetskadorna gått upp kan enligt Arbetsmiljöverket vara de stränga vintrarna 2010 och 2011. En som kämpar med snö och is i jobbet är renhållningsarbetaren Peter Johansson

– På vintern är det besvärligt, då är det lätt att ramla. Det är ju så, säger han.

Peter Johansson berättar att han själv gjort sig illa när han ramlat i arbetet och att han haft ont på jobbet.

Snö och is är ändå inte Arbetsmiljöverkets enda förklaring till att många års nedåtgående trend har brutits.

En annan orsak är utvecklingen mot allt längre kedjor av underentreprenörer och fler bemanningsföretag.

– Man behöver några som jobbar ett par tre fyra dar och då slarvar man med introduktionen, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

– Men det får man inte göra. För risken är att nån skadas eller till och med förolyckas på arbetet, fortsätter han.

På byggen med många underentreprenörer kan det krävas extra insatser för att förebygga arbetsskador, enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier.

– Man måste ha en tydligare information till alla som kommer in på arbetsplatsen eftersom de är där kortare tid, säger organisationens arbetsmiljöansvarige Björn Samuelsson.

En annat faktor som Arbetsmiljöverket noterar är att unga män är överrepresenterade i arbetsskadestatistiken. Något som inte är helt lätt att komma åt.

--  Då kanske det är något som arbetsgivare måste vara medvetna om; att har man många unga män på sina arbetsplatser, då kanske man måste jobba lite mer medvetet och aktivt än vad man annars måste göra, säger Mikael Sjöberg.

Inom byggbranschen har man startat en kampanj på landets bygg-gymnasier för att höja kunskaperna om riskerna i jobbet, men det behövs också en satsning för att i största allmänhet förbättra arbetsmiljön på byggena, enligt Björn Sameulsson.

- Man kommer ut på arbetsmarknaden och tar del av den machokultur som finns. I bästa fall har man lärt sig på skolan hur man ska göra, men när man kommer ut får man höra att så där gör vi inte här, men då har de inget alternativ.

– De tar onödiga risker och har inte tillräckligt med omdöme och kunskaper för att klara sig, säger Björn Samuelsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista