Glasgow High Court. Foto: Ola Westerberg/Scanpix.

Polis: Abdulwahabs änka teg i förhör

Taimour Abdulwahabs änka, som lade ut självmordsbombarens sista hälsning på Youtube, teg i brittiska polisförhör, sade en engelsk polis i rättegången i Glasgow mot Abdulwahabs misstänkte medhjälpare på tisdagen.

I rätten offentliggjordes för första gången uppgifter om förhören med änkan, som greps hösten 2011 men sedermera avskrevs från utredningen.

I rätten visades Youtube-klippet, rapporterar nyhetstjänsten Glasgow Court Press Agency. Ljudfilen som det bygger på mejlades av Abdulwahab, alldeles före attentatet den 11 december 2010, till TT, Säpo, Abdulwahabs mor och blivande änka. Där säger han att attacken är en hämnd på Sverige för konstnären Lars Vilks verk och militärinsatsen i Afghanistan.

I en intervju en månad senare sade änkan att hon lade ut filen för att bekanta frågade om hennes makes motiv. Samtidigt sade hon sig fördöma attacken, och hävdade att hon inte visste något om att den var på gång. Men i de polisförhör som hölls med henne svarade hon bara på en enda fråga - om hon hade lagt ut klippet, berättade kriminalinspektör Nicholas Smith vid Londonpolisen.

Hon konfronterades med att det i hennes dator fanns en "förbjuden tidskrift som uppmanar till terrorism och massmord och visade hur man tillverkar en bomb i sitt kök", skriver Glasgow Court Press Agency. "Inga kommentarer" blev svaret.

Som Smith minns det ska hon ha lett när hon fick frågan om hon kände den nu åtalade misstänkte medhjälparen Nasserdine Menni, men sedan bortförklarade hon leendet.

"Inga kommentarer" blev också svaret på om hennes konto på auktionstjänsten Ebay användes för köp av Abdulwahabs bombdelar, något som framkommit tidigare under rättegången.

Änkan väntas också vittna under rättegången. Hon bor i Luton utanför London, där även Menni tidigare var bosatt.

Menni förnekar brott. Han riskerar livstids fängelse. Rättegången väntas pågår i månader.

Ola Westerberg/TT

Målet i Glasgow

Inför rätta i Glasgow High Court står algeriern Nasserdine Menni, som misstänks ha planerat dådet i Stockholm tillsammans med Taimour Abdulwahab.

Han är den ende åtalade men flera andra misstänks också enligt åtalet.

Menni ska bland annat ha finansierat Abdulwahabs verksamhet med motsvarande minst 60 000 kronor.

På attentatsdagen försökte Abdulwahab ringa Menni flera gånger. Han ringde också till, och blev uppringd från, sitt forna hemland Irak där det finns uppgifter om att han terrorutbildades.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista