1 av 6
Brett Murrays Zuma-porträtt
2 av 6
Dagens demonstration samlade inte så många som ANC talat om. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
3 av 6
Demonstranterna ser tavlan som ett missbruk av den konstnärliga friheten. Foto: Themba Hadebe/Scanpix.
4 av 6
"Naken eller inte väljer vi Zuma för ny period som president". Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
5 av 6
"Zuma har rätt till privatliv och mänsklig värdighet". Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
6 av 6

Demonstration mot kontroversiell tavla i Sydafrika

1:49 min

I dag höll regeringspartiet i Sydafrika, ANC, en demonstration mot den kontroversiella tavlan där president Jacob Zuma målats med könsorganet utanför byxorna.

Tavlan har rört upp känslor i landet kring både apartheid och yttrandefrihet, och kontroversen och turerna kring tavlan fortsätter.

– De visar ingen respekt för vår president när de målar honom naken, säger Tahndeka Skhosana, som tillsammans med sina vänner har bussats till Johannesburg för att vara med på dagens demonstration.

– Visst ska vi ha yttrandefrihet men det finns andra sätt att uttrycka sina känslor utan att förödmjuka någon, säger Tahndeka.

Från att ha varit en tavla som bara omnämndes i konst-recensioner har konstnären Brett Murrays verk i snart två veckor nu varit i nyheternas centrum i Sydafrika.

Snart varenda debattör i landet har uttalat sig om tavlan, galleriet som visade den fick hålla stängt i flera dar, statens granskningsnämnd ska avgöra om tavlan är pornografisk.

ANC har gått till domstol för att tvinga galleriet att ta ner tavlan.

Tidningen som publicerade ett foto av tavlan och som domstolsärendet också gällde har backat och tagit bort bilden från sin websida.

– Läget har blivit som en krutdurk och vi vill bidra till att lugna ner känslorna, säger chefredaktören som länge försvarade publiceringen i yttrandefrihetens namn.

Hon tillägger att hon också tar bort bilden av ren rädsla eftersom det kommit in hot mot tidningen och aktivister har bränt tidningen på gatan.

Dagens demonstration samlade inte på långt när de 15 000 som ANC talat om, och regeringens kritiker får vatten på sin kvarn om att hela affären är ett sätt för regeringen att ta bort fokus från viktigare frågor, som korruptionsaffärer och hög arbetslöshet.

Även debattörer som försvarar yttrandefriheten säger att upprördeheten kring tavlan, av en vit konstnär som gör narr av sina svarta president, visar på att såren efter apartheid inte har läkt ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista