1 av 2
Överåklagare Marianne Ny. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
2 av 2
Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix.

Frågan om Julian Assange utlämning avgörs i HD

1:21 min

I dag kommer beslutet i den brittiska högsta domstolen om huruvida den sexbrottsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till Sverige.

Wikileaksgrundaren Julian Assange misstänks för våldtäkt och sexuellt ofredande i Sverige sommaren 2010. Han är häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för brott. Han lever nu med fotboja med anmälningsplikt på ett gods utanför London.

Åklagaren Marianne Ny har för att kunna förhöra honom i Sverige utfärdat en europeisk arresteringsorder. Men det har ifrågasatts. I Storbritannien är det domstolar som utfärdar europeiska arresterinsordrar. Enligt juridiska experter handlar det om skillnader i rättssystemen mellan länderna.

Ärendet är nu alltså i Storbritanniens högsta domstol, Supreme Court. I lägre insatser har det beslutats att Julian Assange ska överlämnas, men han har hela tiden överklagat. Tidigare har Assange sagt att han kommer fortsätta överklaga till Europadomstolen om så behövs.

Julian Assange och hans advokater och inte minst anhängare hävdar att begäran om överlämning inte främst handlar om sexbrottsmisstankarna, utan hans roll som grundare av Wikileaks, en organisation som publicerat en rad för USA känsliga dokument. Många menar att om han överlämnas så kommer Sverige i sin tur utlämna honom vidare till USA.

Beslutet från högsta domstolen väntas komma kvart över tio nu på förmiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista