Sydafrikas finansminister Pravin Gordhan. Foto: Scanpix

Tillväxtländer kritiska till hantering av eurokrisen

2:11 min

Om drygt två veckor går Grekland till nyval. Resultatet kan bli avgörande för eurozonens framtid. Men också för världens stora tillväxtländer, som är djupt kritiska till hur eurozonen hanterat krisen.

Ett av de berörda länderna är Sydafrika.

– Jag är orolig för Europa, men också för påverkan på andra ekonomier och bromsningen av den globala tillväxten, säger finansminister Pravin Gordhan när jag träffar honom i Pretoria.

Eftersom han är finansminister i Sydafrika är han därmed en av talesmännen för tillväxtländerna inom den informella gruppen Brics, det vill säga världens stora tillväxtländer Brasilien, Indien, Ryssland, Kina och Sydafrika. Gruppen har de senaste åren varit djupt kritiska hur eurozonen hanterat en kris som påverkar hela världen.

– Tyvärr har vi hela tiden ansett att allt har gjorts för lite och för sent, säger Pravin Gordhan.

– Det saknades beslutsamhet, både när det gäller de skenande statsskulderna och när det gäller hotet mot hela banksystemet, säger han.

Eurozonens försök att bygga brandväggar för att förhindra att krisen sprider sig, ger han inte mycket för.

– Brandväggarna byggdes alltid för sent och var för låga, säger Pravin Gordhan.

– Det innebär att försöken att förhindra att krisen fortsätter förbi Grekland, Portugal och Spanien har misslyckats, säger han.

– Vi gjorde allt för att övertala eurozonen att förhindra att krisen spreds till Spanien och Italien. Men krisen spreds i alla fall till de länderna, säger Pravin Gordhan.

Nu är det värre än någonsin. Europeiska regeringar har fallit. Tjänstemän har satts in för att leda länder. Europa borde inse att de har ett ansvar som följer av att vara en så viktig del i den globala ekonomin, säger Pravin Gordhan.

– Något slags ansvar måste Europa ta för att spela också en sådan roll, säger Pravin Gordhan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista