Thailändsk webbredaktör dömd enligt ny lag

"Det här är en mörk dag för Thailand"
1:51 min

En thailändsk domstol har i dag dömt en webbredaktör till åtta månaders villkorligt fängelse för att hon inte tillräckligt snabbt tagit bort en läsarkommentar som påstods förolämpa landets kungahus.

I Thailand är all kritik mot kungaparet förbjudet och i en uppmärksammad rättegång i dag fälldes en webbredaktör för att inte tillräckligt snabbt ha raderat kungakritiska läsarkommentarer.

Domen har setts som ett test för yttrandefriheteten i landet, då fallet är det första som gått till domstol sedan nya lagar om yttrandefriheten infördes. Den väntas nu få stora konsekvenser.

– Jag tror att den internationella uppmärksamheten kring rättegången har fått domaren att vara försiktig i sin dom, sa webbredaktören Chiranuch Premchaiaporn till Ekot i dag strax efter att domen fallit i den fullsatta rättegångssalen.

Hon dömdes till villkorligt fängelse i åtta månader och böter på motsvarande drygt 4 000 kronor.

Det måste anses vara en lindrig dom, då hon riskerade 20 års fängelse för att inte tillräckligt snabbt ha raderat kungakritiska läsarkommenterar på den oppositionella webbtidningen Prachathai.

I de senaste årens politiska bråk i Thailand har fokus börjat flyttats till kungahusets roll.

Allt fler döms till långa fängelsestraff enligt de så kallade majestätslagarna efter att de påstås ha kritiserat kungaparet, men ett intryck är att domstolarna systematiskt används för att tysta motståndare till den traditionella makteliten och dem som kräver omfattande reformer av samhället.

Pravit Rojanaphruk är journalist på tidningen The Nation och kritiserar ofta majestätslagarna och vad han anser är maktelitens utnyttjande av kungahuset.

Förra veckan framkom att även han nu utreds för att ha kritiserat kungaparet.

Han tror att dagens dom kommer att få stora konsekvenser för yttrandefriheten i Thailand.

– Domstolen har öppnat en ny front i kampen mot yttrandefrihet. Det här är en mörk dag för Thailand.

Michael Töpffer, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".