Ord ur Anders Behring Breiviks manifest. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Breiviks manifest fastnade i Telenors spamfilter

I polisutredningen efter terrorattentaten i Norge har polisen bland annat förhört norska World of Warcraft-spelare som har haft kontakt med Anders Behring Breivik i spelet. Dessutom framkom det under morgonen att Breiviks manifest fastnade i Telenors spamfilter i samband med terrorattackerna.

Syftet med förhören ska ha varit att ta reda på hur den åtalade har betett sig när han har spelat. Det framkom när dagens första vittne, förundersökningsledaren Kenneth Wilberg, berättade för rätten om utredningen.

Polisens utredning efter terrordåden den 22 juli i fjol står i fokus i Breivik-rättegången i dag. Sex utredare kommer att vittna om olika teman som Breiviks ekonomi, hans manifest och det påstådda nätverket Knights Templar.

Utredarna har bara fått en dag på sig att vittna i den tio veckor långa rättegången. Polisutredningen pågår parallellt med rättegången.

Det tog inte lång tid för Wilberg att sätta fingret på svårigheterna i förundersökningen: Det har varit mycket svårt att kartlägga Breiviks förberedelser och kontaktnät eftersom mycket av verksamheten försiggått på internet, underströk han.

– Vi kan säga att vi inte har full kontroll över den åtalades aktivitet på nätet.

– Varför inte då, frågade åklagare Svein Holden.

– Därför att det är internet - ett medium som det är omöjligt att få kontroll över, svarade Wilberg.

Han fick också en rad frågor om Breiviks "manifest" eller kompendium som han försökte sända ut vid 14-tiden den 22 juli 2011, alltså mycket kort innan han inledde sina terrordåd.

Det framgår att Breivik ville sända kompendiet till 8 109 mottagare runt om i världen. Det kom dock bara i väg till 1 002 mottagare och av dem var det 954 som verkligen fick mejlet i sin brevlåda.

392 utskick gick till medier, 219 till Norges stortingspolitiker och 90 till de norska politiska partierna. Bland adressaterna fanns också åtta familjemedlemmar och 22 vänner och bekanta.

Hela 7 000 av Breiviks e-postmeddelanden fastnade i Telenors spamfilter.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista