En ny läroplan och en ny lärarutbildning ger inte effekt lika snabbt som en skatteförändring, enligt Jan Björklund. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Regeringen vill veta när skolreformer ger resultat

Björklund: "Tar ett tag innan reformer ger effekt"
2:27 min

Regeringen har tillsatt en utredning för att få veta när alla förändringar av skolan som genomförts kommer att ge effekt. Det vill säga hur länge det dröjer innan svenska elevers kunskapsnivå börjar stiga.

Enligt Jan Björklund ska utredningen ge svar på en rad frågor. När ska det till exempel synas på resultatundersökningar, på internationella mätningar och på nationella mätningar att eleverna har lärt sig mer? Och  hur ska man se om reformerna har lett till förbättringar eller inte?

– När och hur utvärderingar ska ske, det är helt avgörande, säger utbildningsminister Jan Björklund.

En del skolpolitiska reformer genomfördes ganska snabbt när den borgerliga regeringen tillträdde för sex år sedan. Bland annat lärares rätt att beslagta mobiltelefoner och möjligheten att tvinga störande elever att byta skola, det som kallades att flytta mobbare.

Men flera mer omfattande förändringar fordrade först långa utredningar och genomfördes i höstas. Bland annat tidigare betyg i en ny skala, nya kurs- och läroplaner, ny gymnasieskola, ny lärarutbildning och att lärare legitimeras, vilka pågår fortfarande.

Utredningen ska ledas av Skolverkets tidigare chef Per Thullberg och ska ta reda på när reformerna sedan 2007 ger effekt, hur effekten ska mätas och om åtgärderna räcker eller om fler förändringar behövs.

Vad utredningen kommer fram till kan få stor betydelse i den politiska debatten om skolan.

Diskussionen om vems fel det var att kunskaperna i den svenska skolan började sjunka för 10 till 15 år sedan pågår knappt alls nu. Tvärtom har både Socialdemokraternas Stefan Löfven för sitt partis räkning och Jan Björklund, för en äldre borgerlig regerings räkning, tagit på sig delar av ansvaret.

Men allt oftare kritiseras regeringen för att ha regerat i sex år och ändå har inte elevernas resultat i skolan börjat höjas.

I nästa valrörelse väntas skoldebatten bli mycket viktig. Utredningen kommer ett år tidigare, med facit på när och hur regeringens skolpolitik kan mätas om den varit framgångsrik eller inte.

Jan Björklund vill inte gissa vad utredningen kommer fram till.

– Om man inför en skatteförändring, till exempel ett RUT-avdrag, så börjar folk använda det från första dagen. Men en ny läroplan och en ny lärarutbildning tar ett tag innan det ger effekt ute i skolsystemet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".