Intill Kristallpalatset reser sig världens näst högsta flaggstång. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Planerat terrordåd vid ESC påstås ha stoppats

Azerbajdzjan avvärjde ett planerat terrordåd när landet stod värd för Eurovison Song Contest förra veckan, uppger landets säkerhetsdepartement enligt AFP.

"Gruppens huvudsakliga mål var att iscensätta terrordåd i Baku under Eurovision," hette det i ett uttalande från Nationella säkerhetsdepartementetet enligt AFP.

Ett 40-tal personer ska ha gripits och minst en person dödades vid gripandena, som skedde i Baku, Ganca, Sumgait och i andra delar av landet, uppger departementet enligt AFP.

Gruppen ska ha planerat attacker mot landets president Ilham Aliyev, polisbyggnader, hotell, moskéer och den konserthall där schlager-EM hölls.

Landets säkerhetsdepartement ska ha valt att inte gå ut med information om oskadliggörandet av gruppen under musiktävlingen för att undvika "panik bland medborgare och utländska gäster".

Enligt säkerhetsdepartementets uttalande gjordes en av insatserna i Azerbajdzjan den 16 maj — knappt en vecka före den första schlager-EM-semifinalen — då en av de misstänkta, Timur Huseynov, sköts ihjäl i Nasimi-stadsdelen i Baku efter att ha gjort motstånd mot polisen.

Samtidigt framgår att uppgifterna åtminstone delvis handlar om de gripanden och insatser som gjordes redan i april, då säkerhetstjänsten i Azerbajdzjan grep ett 20-tal personer i ett tillslag mot vad som sades vara militanta islamister runt om i landet. I samband med de gripandena sprängde en person ihjäl sig själv och en polis.

Efteråt hyllades den ihjälsprängde som självmordsbombare på en islamistsajt i Ryssland, där också deltagarna i schlager-EM hotades.

Under schlager-EM har stort ljus riktats mot den "skendemokrati" som råder i Azerbajdzjan, där i princip all makt ligger hos släkten Aliyev. Landet är hårt kritiserat för sitt sätt att fängsla oppositionella och trycka ned oberoende journalister. Formellt är man dessutom fortfarande i krig med grannlandet Armenien om det omstridda Nagorno-Karabach-området.

Verkliga terrordåd och terrorrörelser har dock varit ytterst sällsynta i landet. Snarare har polis och säkerhetsstyrkor i stället anklagats för att använda brotts- och terroranklagelser som ett sätt att komma åt oliktänkande.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista