Ord ur Anders Behring Breiviks manifest. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Breiviks manifest till stor del andras verk

Anders Behring Breiviks manifest på 1518 sidor består till stora delar av material som andra har producerat. Det vittnade flera polisutredare i dag om i rätten. Själv menar Breivik att manifestet bara är ett utkast.

Polisens utredning efter terrordåden den 22 juli i fjol står i fokus i Breivik-rättegången i dag. Sex utredare kommer att vittna om olika teman som Breiviks ekonomi, hans manifest och det påstådda nätverket Knights Templar.

I sitt manifest har Breivik citerat långa stycken av den norske bloggaren ”Fjordman”. 320 sidor av manifestet består av material från ”Fjordmans” blogg.

Trots flera försök träffade Breivik aldrig bloggaren som han själv har kallat sin favorit bland ”samtidsförfattare”.

Han ville sända manifestet till 8 109 mottagare runt om i världen. Det kom dock bara i väg till 1 002 mottagare och av dem var det 954 som verkligen fick mejlet i sin brevlåda.

392 utskick gick till medier, 219 till Norges stortingspolitiker och 90 till de norska politiska partierna. Bland adressaterna fanns också åtta familjemedlemmar och 22 vänner och bekanta.

Hela 7 000 av Breiviks e-postmeddelanden fastnade i Telenors spamfilter.

Breiviks eget bidrag till manifestet utgörs, enligt polisen, i huvudsak av indelningen av människor han ser som förrädare i olika kategorier.

Säkerhetspolisen Dag Uppheim betonade betonade under sitt förhör att varken regeringskvarteren eller Utöya nämns i manifestet. Däremot skriver den åtalade mycket om hur man ska genomföra våldsamma och blodiga aktioner.

Breivik bad själv att få kommentera vittnesmålen. I sin kommentar sa han att manifestet ska betraktas som ett utkast och att arbetet är tänkt att fortsättas av andra. Breivik hävdade också att han har skrivit cirka 40 procent av manifestet själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista