Maija Persson driver loppis i Svenninge sedan sex år tillbaka. Hennes loppmarknad skulle inte beröras om Skatteverket får igenom sitt förslag. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges Radio.

Skatteverket vill ha bätte koll på loppmarknader

2:13 min

Sommar står vid dörren och med sommaren kommer också allt fler loppmarknader dyka upp. Skatteverket vill ha större kontroll på den ökande handeln och föreslår att fler loppmarknader som driver företag ska börja använda kassaregister.

Maija Persson driver tillsammans med sin sambo ett loppisföretag i Svenninge sedan sex år tillbaka:

– Här är ladan med linne och diverse saker.

Märker ni att det kommer fler och fler människor?

– Ja visst, folk kommer överallt ifrån.

Loppis blir allt mer poppis i Sverige. Alla loppmarknader som är varaktiga och gör vinst ska räknas som företag. Men hur mycket loppisföretagen omsätter har Skatteverket ingen koll på, eftersom loppisar som ingår i torg och marknadshandel inte har krav på kassaregister. Det vill säga ordentlig bokföring, kassaapparat eller att ge kvitto.

Conny Svensson är kontanthandelsansvarig på Skatteverket och har under två års tid granskat företag inom torg och marknadshandel och anser att det hade varit bra om fler företag som driver loppis använder sig av kassaregister.

– Det innebär i förlängningen att underlaget för bokföringen blir bättre, jämfört med om man inte gör på det här sättet.

– Den som vill vara oseriös kan medvetet missa att ha ett kassaregister och därigenom skaffa sig konkurrensfördelar. Som det är i dag så konkurrerar man inte på lika villkor om man inte har kassaregister, säger Conny Svensson

För att komma till bukt med den här snedvridna konkurrensen som kan uppstå när företagare lätt kan tjäna svarta pengar utan kassaregister, har Skatteverket lagt ett förslag om att rejält strama åt den nuvarande skatteförfarandelagen angående kassaregister.

I dag måste man ha kassaregister om man överstiger 176 000 kronor. Skatteverket vill halvera beloppet till 88 000 kronor och att lagen även ska gälla torg och marknadshandel.

Maija Persson i Svenninge säger att hennes loppmarknad ändå inte kommer beröras:

– Nej det är så lite pengar vi får in, en hundralapp här och där. Men om jag började leva på detta så hade jag kunna tänka mig att använda kassaregister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista