I maj 2012 gjorde polisen kontroller utmed E6:an i Skåne, Halland och Västra Götaland. Foto: Polisen

Nio gripna efter vapenrazzia

1:32 min

Nio personer greps och 13 vapen beslagtogs i en gemensam insats med tull och polis förra veckan. Flera av de gripna har koppling till organiserad brottslighet. Sex av dem har häktats.

Vapenbeslagen gjordes vid kontroller av bilar utmed E6:an i Skåne, Halland och Västra Götaland. Man har också hittat vapen hemma hos misstänkta personer och i postförsändelser som tullen undersökt.

Niclas Hallgren, polisens kommenderingschef för aktionen, tycker att resultatet är både glädjande och skrämmande:

 – Det är skrämmande eftersom det är en samhällsfara att det transporteras och överlåts vapen i den här omfattningen. Men det är glädjande att våra metoder visar sig vara så framgångsrika.

Satsningen är ett led i det regeringsuppdrag som Tullverket och Rikspolisstyrelsens fick i juni förra året, att minska införseln av illegala vapen till Sverige och kartlägga varifrån de smugglas. De 13 vapen som hittades var framför allt pistoler och revolvrar, men även ett automatvapen.

 – Varje sådant vapen är en potentiell livsfara och jag tycker att det ger belägg för den uppfattning vi har inom tull och polis, att tillgången på vapen är relativt god, säger Niclas Hallgren.

Nio personer greps vid tillslagen, sex av dem har häktats misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och smuggling. Niclas Hallgren säger att det handlar om personer som är kända för polisen sedan tidigare och att det finns kopplingar till organiserad brottslighet.

 – Generellt sett har vapenbrott kopplingar till den organiserade brottsligheten i någon mån och så är det även i det här fallet.

En utgångspunkt i arbetet har varit att hitta militära vapen från Balkan, berättar Rolf Martinsson som är chef för Tullverkets brottsbekämpning i Göteborg.

– Där vet vi att det är lätt att köpa vapen och det är ganska korta ledtider och snabba transporter upp till Sverige. Det har också gjorts relativt stora vapenbeslag i trafik från Balkan.

Vapnen från Balkan kommer ofta hit i bussar eller personbilar, säger Rolf Martinsson.

– Någon kan bara ha ställt in en väska som någon hämtar när den når sin destination i Sverige.

Utmaningen för tullen är att bevaka vapnens många olika vägar in i Sverige. Numer köps också vapen via internet. Bland de 13 vapen som beslagtogs under förra veckans insats hittades fem i postpaket.

– Det här har exploderat, det ökar från månad till månad. Det har ju varit stort ett antal år, men det ökar hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista