Klicka för grafik

Svensk advokat om Assangebesked: En lättnad

1:27 min

I dag kom beslutet att sexbrottsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till Sverige för vidare utredning. Han misstänks för våldtäkt och sexuellt ofredande mot två kvinnor i Sverige för två somrar sedan.

– Egentligen var det helt väntat och det har varit min utgångspunkt från allra första början. Varför det tagit så otroligt lång tid det vet inte jag. Det går inte riktigt att förstå och inte heller att försvara. Men nu äntligen är beslutet klart, säger Claes Borgström som företräder de två kvinnorna.

Vad betyder det för dina klienter?
– Det är en lättnad. Samtidigt blir det naturligtvis en påfrestning som förslår. Nu kommer han komma hit, det blir en häktningsförhandling och han ska förhöras i Sverige. Sedan kommer de höras mot hans uppgifter.

– Blir det ett åtal blir det en rättegång som de ska delta i. Men det är de väl medvetna om och den påfrestningen är de beredda att ta för de vill ju att han ska stå till svars för det han har gjort.

Claes Borgström företräder de två kvinnor som polisanmält Julian Assange för sexuella övergrepp. I ett fall bedöms det som våldtäkt och i det andra sexuellt ofredande och olaga tvång.

Det är snart två år sedan nu och kvinnorna har ifrågasatts och hängts ut på internet. Assange och många av hans anhängare hävdar att kvinnorna ingår i en konspiration mot honom och Wikileaks styrd av USA.

Wikileaks har publicerat en rad känsliga dokument, inte minst för just USA, och många menar att begäran om överlämning till Sverige inte främst rör sexbrottsmisstankarna, utan handlar om att Sverige i sin tur kommer utlämna honom till USA.

För kvinnorna har det här varit en jobbig tid, säger Claes Borgström.

– Det är klart att påfrestningen har varit väldigt stor. Nu har det gått lång tid och som alla andra människor skjuta det här i från sig lite grann men nu kommer det ju upp igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista