"Oförlåtliga" likfynd hittade i Syrien

13 lik har hittats i östra Syrien efter något som chefen för FN:s observatörer i landet beskriver som "motbjudande och oförlåtligt". Samtidigt trappas det diplomatiska spelet mellan Syrien och omvärlden upp.

Det senaste makabra fyndet av döda kroppar i Syrien gjordes i Assukar-området, fem mil öster om Dayr al-Zawr.

”Alla hade armarna bakbundna och några av dem verkar ha skjutits i huvudet från nära håll", säger norske Robert Mood i ett uttalande.

Efter förra veckans massaker i Hula har flera länder utvisat syriska diplomater. Senast i raden är Japan som meddelat Syriens ambassadör i landet att sändebudet inte längre är välkommet.

Turkiet beordrar de diplomater som representerar Syrien på politisk nivå att lämna landet inom de närmaste tre dygnen.

"Det är uteslutet för att fortsätta vara tyst och inte besvara denna handling, som är ett brott mot mänskligheten" meddelade det turkiska utrikesdepartementet med hänvisning till massakern i Hula.

Bland de länder som nu beslutat om att utvisa syriska diplomater finns USA, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Kanada, Australien, Nederländerna och Schweiz.

Ryssland har i ett uttalande i dag fördömt utvisningarna av syriska diplomater som en kontraproduktiv handling, som eliminerar en viktig kanal för att påverka Syriens president Bashar al-Assad.

Samtidigt har Syriens utrikesdepartement börjat svara på omvärldens agerande. Enligt syrisk tv har Nederländernas chargé d'affaires i Syrien fått 72 timmar på sig att lämna landet, rapporterar Reuters.

Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson besökte på onsdagen en flyktingmottagning i den jordanska staden Ramcha nära den syriska gränsen. Mottagningen har kapacitet att ta emot 100-200 flyktingar per dag. Många har flytt från den syriska staden Daara.

– De har flytt under nätter med hjälp av flyktingsmugglare. Just nu är det lite lugn. För några dagar sedan slog de syriska myndigheterna till mot gränsövergångarna, säger Carlsson.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista