Foto: Jessica Gow/Scanpix

Inga tydliga kvalitetskillnader i äldrevården

Det finns inga tydliga kvalitetsskillnader mellan privat och offentlig äldreomsorg. Däremot är äldre som bor i små särskilda boenden nöjdare än dem som bor i större boenden. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

Det var i slutet av december, i kölvattnet av den så kallade Carema-skandalen, som myndigheten fick i uppdrag av regeringen att undersöka om det finns skillnader i vården och omsorgen av äldre beroende på om verksamheten bedrivs i privat eller kommunal regi.

Det går färre personal per äldre inom vinstdrivande hemtjänst och boenden. Dessutom har en lägre andel av personalen inom vinstdrivande verksamheter en adekvat utbildning, enligt Socialstyrelsens rapport.

Personaltätheten i särskilda boenden är ungefär tio procent lägre inom privat verksamhet jämfört med offentlig. Inom de vinstdrivande verksamheterna har samtidigt en lägre andel av personalen en adekvat utbildning. 81 procent av personalen inom offentlig verksamhet har en adekvat utbildning, jämfört med 78 procent inom privat.

Inom hemtjänsten har 75 procent av personalen inom offentligt driven verksamhet en adekvat utbildning, jämfört med 67 procent inom privat driven hemtjänst.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista