Breivik ska ha besökt Libiera och Storbritannien under våren 2002. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Oklart vad Breivik gjorde under sina resor

Under eftermiddagen vittnade kriminalpolisen Vidar Sæther i rättegången mot Anders Behring Breivik. Sæther har haft till uppgift att kontrollera uppgifterna i den åtalades manifest.

Breivik har i manifestet hävdat att han kom i kontakt med kulturkonservativa serber på nätet som senare ska ha bildat Knights Templar. Polisen har haft svårt att kontrollera Breiviks uppgifter och har inte hittat några bevis för att organisationen skulle existera.

Polisen beskrev den åtalades liv 2002 då han menar att han rekryterades av Knights Templar. 

Breivik hade då hoppat av skolan, jobbade som säljare och hade startat flera företag utan att gå med vinst. Han hade inte genomfört någon militärtjänstgöring och fanns i kriminalregistret.

Enligt Sæther var omständigheterna knappast till den åtalades fördel om han skulle rekryteras av militanta nationalister.

Breivik har hävdat att han har varit i Liberia och Storbritannien under april och maj 2002 vilket polisen har kontrollerat. Resorna har kunnat följas genom bankomatuttag, visastämplar och biljettköp men vad den åtalade har gjort vet polisen inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista