Olli Rehn, EU:s ekonomikommissionär. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix

EU-kritik mot sänkt restaurangmoms

2:43 min

EU-kommissionen ifrågasätter i dag den svenska regeringens sänkning av restaurangmomsen. Samtidigt föreslås Spanien få längre tid på sig att nå upp till EU:s budgetkrav.

– Vi är redo att överväga att föreslå en framflyttning av deadline för att åtgärda de makroekonomiska obalanserna med ett år, till 2014, säger EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn.

Enligt dagens EU-regler hotas Spanien av miljardböter om inte landet lyckas få ner sitt budgetunderskott under tre procent redan nästa år. Men Spanien står mitt i en kostsam bankkris, och nu anser EU-kommissionen att landet kan få ett extra år på sig att få hyfsad ordning på statsfinanserna.

Men, säger Olli Rehn, det förutsätter att den spanska regeringen lyckas presentera en hållbar tvåårsbudget, och att Spanien dessutom får ner underskotten i de självständiga regionerna.

Problemen i Spanien gör att eurosamarbetet just nu kanske är mer hotat än någonsin tidigare, och det här får kommissionsordförande José Manuel Barroso att öppet trycka på för att utveckla eurozonen till en fullskalig ekonomisk union.

– Vi ämnar titta på de kommande stegen vi måste ta mot en fullskalig ekonomisk union.

En så kallad bankunion kan vara ett första steg.

– En bankunion med integrerad finansiell övervakning och ett enhetligt system för insättningsgaranti.

När det gäller Ungern föreslår EU-kommissionen i dag en lättnad. Ungern hotades av indragna EU-stöd på över fyra miljarder kronor för sina brott mot EU:s budgetregler, men nu anser EU-kommissionen att Ungern har gjort sådana förbättringar av budgeten att hotet kan dras tillbaka.

Sveriges ekonomi får i huvudsak mycket gott betyg i Bryssel, men EU-kommissionen pekar återigen på faran för att en svensk bostadsbubbla kan spricka.

Svensk fastighetsbeskattning är "skuld-partisk", skriver EU-kommissionen, och menar att bland annat generösa avdragsregler för bostadslån uppmuntrar svenskar att ta på sig för stora lån. I Bryssel vill man också se en mer avreglerad svensk hyresmarknad för att minska pristrycket på äganderätter och bostadsrätter.

Regeringens sänkning av restaurangmomsen får också ny kritik. EU-kommissionen ifrågasätter om det är en relevant och effektiv reform för att minska den stora ungdomsarbetslösheten i Sverige, som nu ligger på runt 25 procent. I Bryssel pekar man på risken för att det blir en dyr reform som bara ger en begränsad inverkan på arbetslösheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista