Kriminalpolisen Vidar Sæther vittnade om polisen kartläggning av Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix.

Polisen skeptisk till Breiviks tempelriddare

1:36 min

I rättegången mot Anders Behring Breivik har det i dag varit en av åklagarens viktigaste dagar när det gäller att bevisa att det inte finns något nätverk av tempelriddare så som den åtalade beskriver Knights Templar i sitt manifest.

Trots att det finns luckor i polisens kartläggning är bevisningen mot Breivik stark säger Anders Giaever, rättskommentator på den norska tidningen VG.

– Argumentationen är omfattande för att det aldrig har funnits något sådant nätverk men det går inte att utesluta att Breivik har haft kontakt med någon som identifierar sig med hans tankar och handlingar. Det är inte helt klart vad han gjorde i London 2002, säger Anders Giaver.

Polisen har gjort en grundlig kartläggning av Anders Behring Breiviks liv. Trots det har man inte lyckats avslöja namnen på alla dem som Breivik e-postade sitt manifest till innan terrorattacken och kan inte heller säga vad Breivik egentligen har gjort på sina resor till Liberia, London och Baltikum.

Polisen hävdar att Liberiaresan handlade om diamantköp, något som Breivik har uppgett bara var en täckmantel för resan där han träffade en serbisk krigsförbrytare.

Londonresan, där Breivik hävdar att han blev medlem i Knights Templar, är den som polisen har minst kunskap om.

Oavsett om Breivik har träffat nationalister där eller inte så har polisen lyckats visa att det är en enorm skillnad på det nätverk Breivik beskriver i manifestet och verkligheten, säger VG:s rättskommentator Anders Giaever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista