Ola Spännar, som fick vänta sju månader på förskoleplats. Foto: Anna-Karin Sivberg/Sveriges Radio.

Lång kö till förskoleplats kan bli dyrt för kommun

2:34 min

Regeringen utreder om kommuner ska tvingas ersätta föräldrar som inte får dagisplats i tid. Förhoppningen är att en ersättning i reda pengar ska få kommunerna att ordna fram fler dagisplatser.

– Min utgångspunkt är väl egentligen att stärka familjernas rätt gentemot kommunerna. Det ska bli besvärligt för kommunerna att inte leva upp till lagen. Och det är inte tillräckligt besvärligt idag, säger biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni.

Ända sedan år 1995 har kommunerna varit skyldiga att erbjuda förskoleplats inom fyra månader och i den nya skollagen har kravet dessutom skrivits in i lagtexten.

Det innebär att skolinspektionen kan tvinga kommuner som konsekvent missköter sig att betala böter till staten, men ett år efter att lagen trädde i kraft har fortfarande ingen kommun behövt betala några böter.

Utredaren ska alltså föreslå hur man ska kunna få kommunerna att bli bättre på att följa lagen.

Dessutom ska det utredas hur stort problemet egentligen är, eftersom det inte finns någon statistik över detta.

Ola Spännar och hans familj sökte dagisplats i Enskede i Stockholm för sin son.

– Vi letade efter allt som fanns. Vi ställde oss givetvis i den kommunala kön, man får stå på kö på max fem platser och det gjorde vi. Vi kollade upp alla privata alternativ och föräldrakooperativ och även dagmammor. Det är ju ett ekonomiskt avbräck som kan vara rätt så rejält. Jag skulle ju ha behövt börja arbeta i juni och vi fick plats först i augusti. Då var pappa- och mamma-pengarna slut, säger han.

Skolverkets senaste rapport är tre år gammal och visade att 42 av landets 290 kommuner själva trodde att de skulle misslyckas med att erbjuda plats inom fyra månader.

Enligt biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni är Göteborg en kommun ska aldrig varit bra på att sköta sig.

Sabuni tycker inte att kommunerna kan skylla på varken lokalbrist eller på att det plötsligt föds mer barn än väntat.

Nyamko Sabuni vill både att föräldrarna ska få rimlig ersättning för sina förlorade inkomster och att kostnaden för kommunerna ska vara kännbar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista