I denna bil satt Trez West Persson när hon sköts ihjäl år 2009. I framrutan syns skotthål. Foto: Polisen

Ny forskning: Svenska skadestånd för snåla

2:39 min

De som hoppas på stora skadestånd i Mangsrättegången riskerar att bli besvikna. Skadestånden i Sverige ligger traditionellt sett lågt. Ny forskning från Lunds universitet visar att allmänhet och brottsoffer har en samstämmig uppfattning om hur mycket skadestånden i Sverige borde höjas.

– I samhället så finns det uppfattningar, sociala normer och värderingar om vad som faktiskt är rättvist belopp för olika brottstyper, säger Karl Dahlstrand är doktor i rättssociologi vid Lunds Universitet.

1 400 personer, både allmänhet och brottsoffer, har fått sätta prislappar på kränkningar som till exempel våldtäkt, dråpförsök och misshandel.

Tvärt emot vad man skulle kunna tro så hade deltagarna i studien, enligt Karl Dahlstrand, en klar uppfattning om hur mycket varje kränkning bör ersättas med.

Det som också förvånade var att det var samma nivå på de prislappar som brottsoffer och allmänhet satte.

  • I dag kan den som misshandlats få 15 000 kronor i ersättning. Både brottsoffer och allmänhet menar att en rättvis ersättning är 50 000 kronor.
  • En person som våldtagits får enligt gällande praxis 75 000 kronor. Brottsoffer och allmänhet anser att 100 000 kronor är en rättvis ersättning.
  • Ett rånoffer ersätts idag med cirka 10 000 kronor. Studien visar att en rättvis summa borde vara 50 000 kronor.

– Pengar kan aldrig ersätta och reparera, men det är det enda medlet vi har och jag kan tycka att det är sorgligt att vi ligger så lågt, säger advokat Andreas Björkman företräder flera av brottsoffren i rättegången mot Peter Mangs.

Lundaforskarna visar att de prislappar som brottsoffer och allmänhet sätter på olika kränkningar ligger på mellan 20 000 och 60 000 kronor över gällande praxis. Det är inga fantasisummor, enligt forskarena.

Till skadeståndsproceduren hör att brottsoffret också måste berätta för rätten hur mycket de lidit av ett brott.

I rättegången mot Peter Mangs ombads sonen till den mördade Kooros Effatian berätta på vilket sätt han drabbats av mordet.

– Jag avbröt studierna och fick skyddad identitet, sa han i rätten.

Enligt lundaforskaren Karl Dahlstrand har ersättning för en skada haft låg status inom juridiken, bland annat för att det är svårt att sätta en prislapp som kan sägas vara vetenskapligt sann.

Men resultatet av studien visar att rättssamhället bör tänka om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista