Till höger den norske generalen Robert Mood, som leder FN:s observatörsstyrka i Syrien. Foto: Bassem Tellawi/Scanpix.

Syriendiplomat i USA hoppar av

Massakern i Houla i nordvästra Syrien i fredags, har fått en syrisk diplomat i USA att lämna sitt uppdrag.

Det är Syriens generalkonsul i Kalifornien, Hazem Chehabi, som säger till amerikanska public-serviceradion, NPR, att det som skedde var vändpunkten för honom och att det var nödvändigt, både moraliskt och etiskt, att ta ställning.

Mer än hundra civila dödades efter fredagsbönen i Houla, närmare hälften var barn.

Massakern har väckt avsky runt om i världen. Den var inte den första i sitt slag i Syrien sedan upproret startade i mars förra året.

Men det var första gången som observatörer från FN, kort tid efteråt på plats i Houla, kunnat bekräfta vad som skett.

På onsdagen upptäcktes kvarlevor efter 13 människor i Deir al-Zour-området i östra Syrien.

Chefen för FN:s Syrienobservatörerna, Robert Mood, beskriver att de 13 hade händerna bakbundna och att de flesta verkar hade skjutits ihjäl med skott mot huvudet från nära håll .

Samtidigt rapporterade på onsdagkvällen organisationen, Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, om att ytterligare närmare 40 människor dödats runt om i Syrien också på onsdagen.

Enligt syriska oppositionens beräkningar har nu omkring 15 000 människor dödats sedan upproret mot al-Assad-regimen inleddes i mars förra året.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista