Icahandlare bröt löfte om att sluta med jätteräkor

2:05 min

För tre år sedan, när Naturskyddsföreningen fyllde 100 år, fick den en present av matjätten Ica. Ica lovade att ta bort jätteräkorna ur sitt centrala sortiment. Trots det fortsätter mängder av Icahandlare att sälja de hårt kritiserade räkorna.

Bland frysdiskarna på en Icaaffär i centrala Stockholm hittar vi Gudrun Landeström.

– Jag har aldrig köpt tigerräkor, jag vet att man inte ska köpa dem.

Varför inte det?

– De är odlade.

Tycker du att affären har något ansvar, eller är det bara upp till kunderna?

– Affärerna har naturligtvis ett ansvar, säger Gudrun Landeström.

Ingen av de Icahandlare Ekot varit i kontakt med, som har odlade jätteräkor i sitt sortiment, vill prata med Ekot.

En undersökning Naturskyddsföreningen gjorde i höstas visade att 58 av 91 Icabutiker hade jätteräkor i butiken.

Detta trots att Ica för tre år sedan gav Naturskyddsföreningen i present att ta bort jätteräkan ur sitt centrala sortiment.

– Känns jättetråkigt att behöva säga, att man har fått en present och sedan tack, den var inte bra. Men så är det i det här fallet. Det verkade vara en fin present, men den var ganska meningslös, säger Kajsa Garpe, expert på marina ekosystem på Naturskyddsföreningen.

På Ica Sverige säger man att det är upp till varje handlare att själv bestämma vad de vill sälja, och att man inte kan göra mycket mer än ta bort räkorna centralt och informera handlarna.

Kerstin Lindvall är ansvarig för hållbarhetsfrågor på Ica.

– Just vad gäller jätteräkor så är ju handlarna fria att sälja. Vi har den här möjligheten för Icabutikerna att på gott och ont göra egna inköp. På den goda sidan kommer att vi har 10 000 lokala småleverantörer i Icabutikerna så att vi kan vara nära den lokala marknaden, säger hon.

– Men sedan finns det också de här svårigheterna där vi har svårt att komma ut med ett gemensamt budskap ibland, säger Kerstin Lindvall som är ansvarig för hållbarhetsfrågor på Ica.

Enligt de flesta miljöorganisationer är jätteräkor det värsta man kan äta ur hållbarhetssynpunkt. Odlingarna förstör ekossystem och fördriver fattig lokalbefolkning.

De andra kedjorna har i princip slutat sälja jätteräkor. Det är Ica som står för den svenska försäljningen i dag, säger Kajsa Garpe och menar att man inte alltid behöver ge kunden det den vill ha.

– Kunden har naturligtvis ett ansvar, konsumenten har ett ansvar. Men butiken har också ett ansvar. Jag tror att Ica kan göra mer. Det beror nog på var man sätter ribban, hur seriöst man ser på den frågan, säger Kajsa Garpe, expert på marina ekosystem på Naturskyddsföreningen.

Fråga

Fredrik Sperling

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista