Aleksej Navalnyj. Foto: Scanpix.

Affärsmän stöttar oppositionell rysk bloggare

1:29 min

Den ryska oppositionen får nu stöd från landets näringsliv. I dagarna blev det känt att flera välkända affärsmän skänker pengar till den oppositionella bloggaren Aleksej Navalnyjs antikorruptionsverksamhet.

Affärsmännen själva underkänner statens försök att komma åt korruptionen i landet.

– Jag kommer koncentrera mig på mitt vanliga arbete och fortsätta med mina korruptionsutredningar, sa Aleksej Navalnyj när han förra veckan släppts efter ännu en kortare fängelsevistelse för olydnad mot polis.

Nu får han ekonomiskt stöd i det arbetet. I veckan trädde flera ryska affärsmän fram och sa att de ger bidrag och kommer fortsätta att ge bidrag åt den 35-årige bloggaren som gjort sig känd genom sina projekt som bland annat avslöjar korruption inom statliga myndigheter.

Hittills handlar det om bidrag på knappt en miljon svenska kronor.

Bland givarna finns Roman Borisovitj, vice president för ett av Rysslands största försäkringsbolag Rosgosstrach, samt en direktör inom finansbolaget Alfa-gruppen, som ägs av bland andra oligarken Michail Fridman.

Korruptionsbekämpningen står högt upp på den ryska ledningens dagordning men en annan av givarna, affärsmannen Kirill Irtjug, säger till tidningen Vedomosti att det bara är Navalnyj som får något gjort.

Att affärsmän öppet går ut och stöder verksamhet i oppositionell regi är i Ryssland mycket ovanligt och det här hade inte hänt för ett år sedan, säger statsvetaren Stanislav Belkovskij till Vedomosti.

Senaste halvåret har Ryssland sett den största proteströrelsen sedan den nytillträdde presidenten Vladimir Putin först kom till makten för tolv år sedan. En av rörelsens mest framträdande och populära ledare är just bloggaren Aleksej Navalnyj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista