Foto: Scanpix.

Båtägare väljer bort miljövänligare bensin

1:54 min

Den gamla sortens tvåtaktsmotorer på fritidsbåtar skapar betydande miljöproblem i svenska vatten. Trots att motorerna skulle kunna köras minst lika bra på det miljövänligare drivmedlet alkylatbensin, väljer ungefär 95 procent av båtägarna vanlig bensin som orsakar stora utsläpp av kolväten.

En av dem är Malte Cederström som har sin båt på Reimersholme i Stockholm.

– Jag vet vad det är och har tänkt på det. Jag har haft det till gräsklipparen men jag har hört att det inte är riktigt bra för de här motorerna, säger han.

Malte Cederström har en tvåtaktsmotor från 70-talet på sin lilla båt. Totalt finns omkring 200 000 tvåtaktsmotorer av den gamla sorten i Sverige, enligt Transportstyrelsen. De är mycket ineffektiva och släpper ut 20 till 30 procent av bränslet oförbränt i vattnet. Men med alkylatbensin i tanken i stället för vanlig bensin reduceras utsläppen av de farliga kolvätena med åtminstone 90 procent.

Många tror, precis som Malte Cederström, att alkylatbensin är sämre för motorn, vilket experterna förnekar. Däremot håller andra argument som att alkylatbensin är svårt att få tag i och att det är dyrare än vanlig bensin.

Thomas Johansson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, tycker ändå att de som har tvåtaktsmotorer bör gå över till alkylatbensin.

– Det är mycket viktigt. Det är ett enkelt sätt att snabbt och effektivt göra en miljöinsats, säger Thomas Johansson.

Även de stora bensinbolagen är positivt inställda till alkylatbensin i den gamla sortens tvåtaktsmotorer. Men att få båtägarna att gå med på det är nästan en omöjlighet, menar Preems presschef Thomas Ögren.

– För åtta, nio år sedan hade vi en rejäl satsning i Stockholms skärgård. Man kunde köpa alkylatbensin på vanlig tank till samma pris som vanlig 95-oktanig bensin. Vi körde ganska hårt på det här i två somrar men hade väldigt svårt att nå ut till våra kunder, säger Thomas Ögren på Preem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista