Foto: Scanpix.

Dömda kriminella återfaller i brott

Två av fem dömda brottslingar begår nya brott inom några år. Det visar en genomgång av rättsfall från 2005. För de mest kriminella är risken för återfall tio gånger så hög som för någon som dömts för första gången.

Brottsförebyggande rådets statistik visar att 41 procent av de som lagfördes eller släpptes fria 2005 återfaller i brott inom tre år. Risken för återfall är allra störst vid lagföring och frigivning. En femtedel av återfallen sker inom två månader.

– Återfallsmönstret är mycket stabilt över tid och resultaten överensstämmer i stort sett med tidigare utgåvor av statistik, säger Eva Lindroth, statistiker på Brå, i ett pressmeddelande.

Risken att en person som dömts vid fyra eller fler tillfällen fortsätter begå brott är hög, tio gånger så hög som för en förstagångsförbrytare.

Män återfaller i högre utsträckning än kvinnor i brott, enligt statistiken.

Under de tre år som undersökningen granskat, 2003-2005, konstateras att återfallsförbrytarna är en samlad grupp.

– Analyserna visar att det är en förhållandevis liten grupp på 10 procent, som står för en relativt stor del, 29 procent, av återfallen, säger Henrik Hellborg, statistiker på Brå, i ett pressmeddelande.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista