Förhörsledaren vittnade om att Breivik ser upp till den misstänkte seriemördaren Peter Mangs. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Polisen om sina tvåhundra timmar med Breivik

När rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik i dag fortsatte vittnade Geir Egil Løken, en polis som har tillbringat över tvåhundra timmar i förhör med den åtalade.

Bland annat var han den som följde med Breivik runt Utöya under rekonstruktionen där.

Løken inledde med att säga att hans intryck är att rättens bild av Breivik stämmer med det han har sett av den åtalade i polisförhören.

Han beskrev Breivik som uppmärksam och artig under förhören. Han visade intresse för hur förhörsledarna hade det men frågade aldrig om sin egen familj eller sina vänner.

Polismannen fortsatte med att beskriva den åtalade som fåfäng. Under förhören kontrollerade han ofta sitt hår eller rättade till sina kläder, berättade

Løken berättade också att den åtalade ser upp till Peter Mangs, den misstänkte seriemördaren som står inför rätta i Malmö.

Han berättade också om hur det gick till under rekonstruktionen på Utöya. Strax innan de skulle ta båten över till ön sa den åtalade till Løken att han var nervös. Breivik, var enligt vittnet, orolig för hur han skulle reagera när han kom tillbaka till ön.

Løken berättar att det kom fram flera nya detaljer under rekonstruktionen på Utöya men att den åtalade har svårt att placera saker rätt geografiskt och kronologiskt.

Vid flera tillfällen ska den åtalade ha konstruerat svar när han inte kunde minnas händelseförlopp eller detaljer.

Dagens vittnesmål inleddes med att rättstoxikolog Jörg Mörland från norska folkhälsoinstitutet redogjorde för de preparat som Breivik hade i kroppen under terrordåden. Brevik har själv sagt att han tagit en blandning av koffein, efedrin och aspirin.

– Min bedömning är att det förmodligen hade lite påverkan. Men jag kan inte utesluta en ökad aggression och retbarhet som ett resultat av behandlingen han tog före den 22 juli, säger Jörg Mörland.

Bland övriga vittnen som rätten ska höra under dagen finns flera experter på högerextrem ideologi och nätdebatt.

Flera av vittnesmålen kommer enligt tingsrättens beslut att kunna sändas direkt via etermedierna. Hittills har den största delen av förhandlingarna inte kunnat direktsändas annat än i textform.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".