Arkivfoto: Andy Wong/Scanpix.

Massgripanden i Tibet efter protester mot Kina

1:31 min

Hundratals personer har gripits av kinesiska myndigheter de senaste dagarna i Tibets centralort Lhasa. Gripandena följer på att två tibetanska män i tjugoårsåldern i söndags tände eld på sig själva i Lhasa under en demonstration mot Kinas styre.

Det var under firandet av en högtid till minnet av Buddhas födelse söndags som de två männen plötsligt tände eld på sig själva på en gata fylld av människor. En av männen dog, den andre vårdas nu på sjukhus för sina skador.

Snabbt efter händelsen strömmade polis och säkerhetsstyrkor ut på Lhasas gator. Sedan började gripandena.

Enligt obekräftade uppgifter har så många som 600 personer nu gripits. Tibetaner som egentligen inte bor i Lhasa ska ha förvisats ur staden.

Det har det senaste året varit oroligt i Tibets grannprovinser, främst i Sichuan, där det finns en stor tibetansk minoritet. Det är där de flesta självbränningarna det senaste året har inträffat.

Runt 30 personer har tänt eld på sig själva och våldsamma demonstrationer har ägt rum. Men fram till i söndags hade bara en enda självbränning skett inne i det som i dag räknas som regionen Tibet. Ingen hade ägt rum i Lhasa.

Myndigheterna har länge fruktat att oron skulle sprida sig i Tibet. När den nu håller på att göra just det har myndigheternas tillslag varit snabbt och omfattande. Men det återstår att se om det har varit effektivt.

Den hårdföra linjen kan mycket väl visa sig vara kontraproduktiv och i stället resultera i ännu fler oroligheter. Missnöjet över det kinesiska styret i Tibet är stort, och det lär knappast minska nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista