Finansmarknaderna surar på de flesta håll i världen. Foto: Martin Oeser/Scanpix.

Världsekonomin bromsar in

3:23 min

Visserligen går det ju bra för svensk ekonomi, med en tillväxt på 1,5 procent första kvartalet, enligt siffror i går. Men för världsekonomin ser det inte lika stabilt ut. Mängder med ekonomisk statistik visar att världen just nu går in för en ekonomisk landning. Frågan är bara om det blir kraschlandning eller mjuklandning.

Det räcker med att nämna de vanligaste rubrikerna för att få ett grepp om vad som sker just nu. Bankkrisen i Spanien, det kommande i nyvalet i krisdrabbade Grekland och de fortsatta bekymren för eurozonen drar ner börsindexen och finansmarknaderna surar.

I dag har detta fyllts på med idel dåliga nyheter från Asien. Asienbörserna har fallit som en reaktion på att Japans industriproduktion blev lägre än väntat i april. I Sydkorea, som är världens största chiptillverkare till datorer och smarta mobiler, föll exporten kraftigt.

Tillväxten i Indien föll till sin lägsta ökningstakt sedan 2003, plus 5,3 procent. Vilket i sig är en tillväxtsiffra som få av världens länder ens kommer i närheten av.

Om man skiftar kontinent till Sydamerika rapporteras från Brasilien i dag att centralbanken där sänker räntan till rekordlåg nivå, 8,5 procent, för att stimulera tillväxten.

Brasilien tillhör ju gruppen snabbväxare i världsekonomin, BRICS-länderna, där Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika ingår. Världsekonomins tillväxthopp har gruppen kallats, när Europa och USA försöker ta sig ur en nedgång som är den värsta sedan 1930-talet.

Sydafrika som är Afrikas största ekonomi och alltså en av världens snabbväxare nådde inte upp till förväntningarna för BNP-ökningen det första kvartalet. 2,7 procent blev det, mot 3,2 procent samma kvartal 2011. Den sydafrikanska gruvindustrins produktion föll med 17 procent, i huvudsak beroende på en sex veckor lång strejk.

Och i världens snabbast växande ekonomi, Kina, har det varit synligt länge att tillväxten mattas, från höga nivåer.

Inbromsningen har lett till att priset på råolja har sjunkit kraftigt under de senaste månaderna. Bara under maj månad är nedgången från 120 dollar per fat den 1 maj till 103 dollar den sista maj. Vikande efterfrågan i de stora konsumentländerna är en förklaring.

Att även bensinpriset skulle falla lika kraftigt är inte självklart eftersom priset sätts i dollar. Och dollarkursen har gått upp nästan lika mycket, när investerare söker säkra placeringar. Oljeprisets nedgång vägs upp av dollarns uppgång.

Detsamma gäller statsobligationer som är det säkraste en investerare kan satsa på i dag, när inte ens guld är lika lockande längre. Förutsatt att det är i rätt land, förstås.

De långa tioåriga statsobligationerna, som utfärdas av stabila länder som Tyskland och Sverige, men även några andra, har nått rekordlåga nivåer när placerare står i kö för att få köpa. Också de brittiska och amerikanska tioårsobligationerna ligger på låga nivåer. Å andra sidan ökar räntegapet till riskländer som Spanien. Gapet ökar även till Italien, för att inte tala om Grekland.

Alla siffror pekar alltså mot att inbromsningen är här, och att tillväxten i världsekonomin går in i en långsammare fas.

Blir det en mjuklandning eller kraschlandning? Det är frågan, och svaret beror på vem man frågar.

Krasch är det ju redan i flera enskilda länder.

Många prognoser pekar dock mot att det ska vända det andra halvåret 2012. Men det kanske inte blir förrän 2013?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista