Villkorligt fängelsestraff föreslås som standard

1:39 min

Fängelsestraff kortare än ett år ska alltid dömas ut villkorligt om den åtalade tidigare är ostraffad. Det är ett av förslagen från påföljdsutredningen som i dag lämnar över sitt betänkande till justitieminister Beatrice Ask.

Utredningen föreslår också att påföljderna villkorlig dom och skyddstillsyn avskaffas och att man i stället inför påföljden villkorligt fängelse.

Andra förslag är att återfall i brott alltid ska följas av ett skärpt straff, att bötesstraffet ska höjas och att en ny påföljd för unga, varningsstraff, införs.

Förslaget om villkorligt fängelsestraff bedöms leda till att färre personer som döms för till exempel grovt rattfylleri, mened, en del misshandelsbrott, vissa sexualbrott, vissa skattebrott, narkotikabrott och jaktbrott hamnar i fängelse. Det är brott som i dag ofta leder till fängelse, även om straffvärdet bara är någon eller några månader.

Regeringens utredare, hovrättspresident Fredrik Wersäll, medger att en sådan reform kan vara svårt att förklara för allmänheten.

– Det tror jag säkert. Det är en av de stora pedagogiska uppgifterna. Vi tror att detta sakligt sätt är rätt. Hur det sedan förklaras och marknadsförs det kan vi påverka rätt lite i den här utredningen, säger han.

Ser ni en risk för att allmänhetens rättsmedvetande skadas till exempel om fler rattfyllerister slipper fängelse?
– Det tror jag väldigt mycket beror på hur man framställer det. Finland gjorde en sådan reform och minskade väldigt kraftigt på den andel som satt i fängelse för rattfylleri. Vad jag känner till ledde det inte till några mätbara försämringar när det gäller nykterhet i trafiken, säger Wersäll.

– Det finns väldigt lite vetenskaplig grund för att de här korta fängelsestraffen får några effekter på brottsligheten, dessutom säger man i kriminalvården att det inte går att göra något vettigt under den här korta tiden man är frihetsberövad.

I dag döms årligen cirka 13 000 personer till fängelse. Av dessa får 10 000 straff som är kortare än ett år. Av dem avtjänar 3 000 straffet med elektronisk fotboja i hemmet.

Någon beräkning av hur många färre som kommer att hamna i fängelse med utredningens förslag har inte gått att göra.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista