Koncernchefen och vd Ashley Heppenstall och styrelseordföranden Ian Lundin på Lundin Oils bolagsstämma tidigare i maj. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Robur utesluter inte försäljning av Lundinaktier

1:24 min

Det verkar inte bli en omedelbar massflykt från oljebolaget Lundin Petroleum efter att försäkringsbolaget Folksam beslutat att sälja alla sin aktier. Men flera storägare Ekot pratat med säger att man för en dialog med bolaget om dess verksamhet.

– I det här konkreta fallet fortsätter vi en dialog med bolaget och ska träffa dem i juni för att diskutera de här anklagelserna, berättar Pär Bäckman, informationschef på Swedbanks fondbolag Robur, som är tredje största ägare i företaget.

På Lundin Petroleums bolagsstämma för några veckor sedan krävde Folksam och flera andra storägare, bland dem Robur, att en oberoende utredning skulle tillsättas om företagets påstådda brott mot lokalbefolkningen i Sudan för ett tiotal år sedan. Det blev ingen utredning, men räknar man bort Lundinsfärens egna aktier röstade hälften av de övriga för en undersökning

De flesta stora aktieägare Ekot pratat med vill inte kommentera Folksams beslut eller säga hur man själva kommer att göra. Andra AP-fonden säger att man behåller sina aktier. Swedbanks fondbolag Robur säger att man för tillfället också behåller aktierna. Men man antyder också att mötet i juni med Lundin Petroleum blir viktigt för hur man gör i framtiden.

– Vi vill ha svar som vi blir nöjda med, men det är svårt att redan nu föregripa och säga vad svaren ska innehålla, säger Pär Bäckman, informationschef på Swedbanks fondbolag Robur.

Om ni inte blir nöjda med svaren, kan det bli aktuellt med en försäljning av aktierna?

– Det är svårt att uttala sig i det konkreta fallet. Men rent generellt jobbar vi med köp och försäljningar och att behålla aktier i bolag. Så ingenting kan uteslutas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista