1 av 2
Breivik har sagt sig handla på uppdrag av det nordiska folket. Foto: Heiko Junge/Scanpix.
2 av 2
Läs mer om försvarets alla vittnen.

Expertvittnet beskriver Breivik som fascist

Under eftermiddagen vittnade religionshistorikern Terje Emberland i rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik. Emberland menade att det finns tydliga kopplingar mellan Breiviks manifest och fascistiska ståndpunkter.

Professor Emberland forskar kring nationalism och fascism hänvisade bland annat till den åtalades avvikande verklighetsuppfattning och hans idé om att Europa står inför en ”storm” som ska rensa samhället från islamism och multikultur.

Vittnet pekade också på Breiviks resonemang om raser som hotas av utrotning. Det finns enligt Emberland flera paralleller mellan den åtalades tankegångar och de som var förhärskande inom nazismen och SS-styrkornas ideologiska grund.

– Breivik säger att han handlar på uppdrag av de nordiska folket och framtiden. En SS-man skulle en perfekt riddare som handlade på uppdrag av sin ras, säger Terje Emberland.

Emberland fick frågan om han ansåg Breivik vara tillräknelig och mental frisk.

– Tusentals soldater mördade för Hitler. Det betyder knappast att de var mentalsjuka.

Emberland betonade dock att han inte håller med om slutsatserna i den första sinnesundersökningen av Breivik som fann att han var sjuk och inte straffrättsligt tillräknelig.

Vittnet kritiserade båda sinnesundersökningarna för att inte tillräckligt sätta in Breiviks ideologi i sitt politiskt historiska sammanhang.

Efter vittnesmålet fick Breivik möjlighet att kommentera och protesterade genast mot Emberlands beskrivning.

– När det gäller fascism är det ett väldigt omstritt begrepp. Jag betecknar det som en ideologi som förordar ett enpartisystem, det gör inte jag, säger den åtalade.

Breivik menade också att han aldrig har använt sig av begreppet ”nordisk ras”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista