De senaste terminerna har drygt 350 000 studenter valt att studera på svenska lärosäten, vilket är ett rekord. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

"Maxtaket är nått - vi kan inte ha fler studenter"

Tror på färre utbildningar med hög kvalitet
1:41 min

Rekordmånga studerar på svenska högskolor, men samtidigt får högskolorna mindre ekonomisk ersättning från staten. De minskade anslagen gör att lärosäten kommer att ta emot färre studenter i framtiden, enligt Lars Haikola på Högskoleverket.

– Jag tror att finansieringsfrågan framöver blir akut, och jag tror att det behövs fler intressenter som kan finansiera högre utbildning i den svenska högskolan, säger Lars Haikola, universitetskansler på Högskoleverket.

Som näringslivet till exempel?

– Näringslivet är en del. Stiftelser och ideella fonder två andra.

– Jag tror att Sverige måste bli mer likt omvärlden, där det finns flera finansiärer av högre utbildningar. Jag tror att Sverige måste anpassa sig till detta, säger Lars Haikola.

Kostnaderna har ökat med nästan fyra miljarder kronor för högskolorna under det senaste året. Bland annat har lärosätena anställt fler lärare och forskare, enligt Högskoleverkets årsrapport. Högskoleverksamheten kostar årligen runt 60 miljarder kronor och närmare 90 procent av verksamheten finansieras av staten.

De senaste terminerna har drygt 350 000 studenter valt att studera på svenska lärosäten, vilket är rekordmånga. Samtidigt är det färre utomeuropeiska studenter som väljer att studera i Sverige sedan införandet av studieavgifter för studenter från länder utanför Europa, närmare 80 procent färre.

Högskolevärlden står inför stora förändringar i framtiden, enligt Högskoleverket. Lars Hajkola menar att Sverige inte kan ha fler utbildningar och fler studenter; maxtaket är nått. Enligt honom måste Sverige i stället satsa på färre utbildningar med hög kvalitet.

– Vi splittrar resurser väl mycket i Sverige i dag. Det finns goda skäl till att man kan läsa många utbildningar på väldigt många platser i landet. Men för att hålla hög kvaliteten tror jag man måste koncentrera resurserna.

Sveriges förenade studentkårer är kritiska till detta och anser att alla som vill studera ska få möjlighet till det.

– Vi menar att det ska finnas ett brett och varierat utbildningsutbud i hela landet, för så att så många som möjligt ska kunna studera vidare, säger Camilla Georgsson, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

– Det handlar om Sveriges konkurrenskraft internationellt och om vår kompetensförsörjning. Därför tycker vi att det är märkligt att högskolekanslern ställer sig bakom utbildningsministerns vilja och drar ner på ambitionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".